Vreemdeling in het paradijs – door Erik Borgman

25 juni 2012

Nacht van de theologieWie thuis is, is bang dat indringers het huis overnemen. Thuis lijkt meer een paradijs naarmate het aantal mogelijke indringers groeit. Dan groeit ook de wil het paradijs tegen indringers te beschermen. Wie thuis is, verbouwt het vroeg of laat tot een fort. En een fort is geen paradijs.

Een vreemdeling is niet thuis, want wie thuis is, is niet langer vreemdeling. Voor de vreemdeling is het paradijs daar waar hij wordt toegelaten, wordt welkom geheten. In het paradijs is niemand thuis, is ieder vreemdeling.

Ik voel mij vaak niet thuis. Tegen wil en dank oefen ik op veel plaatsen vreemdeling te zijn. Het paradijs blijkt overal.

Erik Borgman


Erik Borgman droeg deze column voor tijdens de Nacht van de Theologie op donderdagavond 21 juni 2012. Borgman, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, is winnaar van de Theologie Podiumprijs 2012 die in de Hermitage te Amsterdam werd uitgereikt. De prijs is bedoeld voor een theoloog die vorig jaar de theologie op de kaart zette. 

Bekijk het overzicht van leverbare titels van Erik Borgman.

Categorieën

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.