Roel Bosch over de psalmen in het nieuwe Liedboek

31 maart 2014

Met de psalmen is het zingen in de kerk begonnen. Een prachtige waaier van manieren van psalmzingen ontstond. Het nieuwe boek van Roel Bosch Steeds weer zoeken mijn ogen naar U geeft een plaats aan al die vormen die te vinden zijn in het Liedboek.

De een kent de psalmen vooral uit de calvinistische traditie, al dan niet op hele noten. De ander geniet van de gregoriaanse vorm, verstild, in kloosters en oude kerken. Taizé heeft met ‘Bless the Lord’ velen voor de psalmen ingenomen, net zoals de ‘lichtere’ vorm van ‘Psalmen voor Nu’ weer anderen heeft geraakt. Wie bij een uitvaart ‘De Heer is mijn herder’ zingt, sluit aan bij de gezangentraditie uit Nederland.
Met ‘The Lord is my shepherd’ komen we in Engelse en Schotse sferen terecht. Er is de antwoordpsalm, het kernvers, regelmatig herhaald, de antifoon… Over dit alles en meer gaat dit aanstekelijke boek!

Roel Bosch is als predikant verbonden aan de NoorderLichtgemeente te Zeist. Hij vertaalde vele Keltische teksten, is actief betrokken bij de Ionagroep Nederland en bezocht vele malen Schotland, Wales en Holy Island.

Categorieën

Reacties (1)

 • (dhr) D.E.Knibbe schreef:

  Geachte ds. Bosch,

  Evenals bij de voorgaande liederenbundel moet ik ook nu weer constateren dat psalmen die geheel of grotendeels uit de berijming van 1773 overgenomen zijn, zonder meer aan hedendaagse dichters toegeschreven worden.
  Het zal niet bedoeling van de ISK zijn, deze dichters van plagiaat te laten beschuldigen, maar impliciet (of zelfs expliciet ) maakt u dat mogelijk.

  Ik hoop dat u, ter voorkoming van terechte beschuldiging van plagiaat, in volgende uitgaven de namen van J.E.Voet, het genootschap ‘Laus Deo, Salus Populo’ en Hendrik Ghijsen zult vermelden en voor de huidige uitgaven een corrigerend inlegblad beschikbaar stelt.

  Vriendelijk groetend,
  D.E.Knibbe
  Hinlopenlaan 8
  1411 JP Naarden
  0356943683

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.