Zorg

‘Huilen is helend. Tranen spoelen schoon’

29 oktober 2019

Henrike Dankers deed onderzoek onder volwassenen die op jonge leeftijd vader of moeder verloren.

Leven met jong ouderverlies

25 oktober 2019

Nico van der Voet praat n.a.v. het verschijnen van ‘Na zo lang nog’ van Henrike Dankers over het verliezen van een ouder op jonge leeftijd.

Van leegte naar liefde

16 oktober 2019

Vandaag praat psycholoog en theoloog Hanneke Schaap-Jonker over de macht van verslaving en de weg naar herstel vanuit een pastoraal oogpunt. Hier heeft zij ook een boek over geschreven: Van leegte naar liefde. Bekijk het filmpje hier.

Dementiedominee Tim van Iersel over zijn ervaring met ‘bezielde lichamen’

14 oktober 2019

Tim van Iersel is predikant voor mensen met dementie. Hij begrijpt de ellende en pijn, ook van familieleden, maar ervaart ook iets anders: ‘Soms voelt het bij elkaar aanwezig zijn waardevoller dan dat je een goed gesprek voert.’

Auteur Tim van Iersel te gast bij NPO Radio 5

13 september 2019

In Godvergeten biedt Tim van Iersel handreikingen en bemoediging in het omgaan met dementie en God. Luister hier het radio-interview terug van NPO 5

Leeg nest – Els van der Vlist

6 september 2019

Leeg nest van Els van der Vlist is een handreiking voor een nieuwe levensfase: het moment dat je kinderen de deur uit gaan.

Recensie: Is er een hemel voor autisten?, Alianna Dijkstra

6 juni 2019

In haar nieuwe boek “Is er een hemel voor autisten?” verkent Alianna Dijkstra hoe mensen met autisme en hun hulpverleners omgaan met het christelijk geloof.

‘Autisme heeft voornamelijk te maken met het verwerken van informatie’

4 juni 2019

Alianna Dijkstra kreeg vijftien jaar geleden de diagnose autisme. Ter ere van haar nieuwe boek Is er een hemel voor autisten is ze geïnterviewd.

Beleef je als autist geloof anders?

1 juni 2019

Alianna Dijkstra is autist en schreef hier een boek over. Zij schreef ter ere van haar boek Is er een hemel voor autisten een blog voor Lazarus.

Liefde wordt niet dement

22 mei 2019

Barbara Zwaan schreef onderstaand artikel over dementie. Dit artikel is verschenen in Speling 71 (2019) nr. 1, 52-57. 

Raken mensen met dementie God kwijt?

21 mei 2019

Dementie kan zorgen voor ontzettend veel verwarring en onrust. Mensen herkennen soms zelfs hun dierbaren niet meer en raken alle vastigheid kwijt. Maar raken mensen dan eigenlijk ook God kwijt?

Op de juiste manier omgaan met dementie

17 mei 2019

Waarom dominee Tim van Iersel wil dat christenen vaker spreken over dementie. Lees hier het interview met Tim van Iersel, auteur van Godvergeten.

De kracht van troost

19 april 2019

Iemand in je omgeving heeft zojuist een dierbare verloren. Wat kun je voor diegene doen? En wat kun je beter niet zeggen bij rouw?

Elise Brouwer over haar depressie: Accepteer dat er soms geen vooruitgang is…

16 april 2019

Elise worstelt met depressie. Voor deze blog schrijft ze over de stijgende lijn in depressie.

Dementie stelt mensen voor de kernvragen van het leven en geloof.

10 april 2019

Marijke Laurense bespreekt vandaag (10 april 2019) in Trouw het boek Godvertegen van dementiedominee Tim van Iersel. Het boek krijgt maar liefst 5 sterren!