De Aanwezige die niets doet, maar er toch toe doet, aldus Stephan de Jong

24 maart 2014

“U doet niets, want u bent God”, is de titel van een boek met veertig korte overwegingen van de Bussumse predikant Stephan de Jong. Met die titel is direct de kern van de Jongs visie op Gods handelen  in het licht van al het lijden: handelen door niets te doen, door er eenvoudigweg te zijn. “Een bijzonder boek, rijk aan theologische reflectie en filosofische diepgang, gevat in persoonlijke taal”, oordeelt recensent Taede Smedes.

Stefan de Jong“Het vriendinnetje van mijn dochter verongelukte. Veertien jaar nog maar. Domweg geschept door een auto. Alleen deze gebeurtenis al is voldoende om aan God te twijfelen. Waarom liet Hij die auto niet gewoon langs haar heen rijden? Elke dag zijn er duizenden van dit soort rampzalige gebeurtenissen. Duizenden keren per dag lijkt het verstandig om afscheid te nemen van God. Maar ik kan dat niet” (7).

Zo begint het boek U doet niets, want U bent God, van de Bussumse predikant, verhalenverteller en beeldend kunstenaar Stephan de Jong. Een boek met “veertig zeer korte overpeinzingen” zoals de ondertitel stelt. Stukjes tekst, kort maar krachtig, die soms een verhaaltje vertellen, maar in ieder geval een punt maken, fragmenten die allemaal samen een hele theologie verwoorden. De Jong beschrijft, verwoordt, denkt na, en spreekt tot God, zoals je in een gebed zou doen. Nergens is De Jong stellig, God blijft ook voor hem een mysterie, waar het menselijk denken slechts tastend naar kan zoeken: “Terwijl ik dit schrijf, loopt er een spinnetje over mijn bureau. Het weet niets over theologie en modellen. Zou ik eigenlijk wel meer over U weten dan dat spinnetje?” (13).

Klik hier om de volledige recensie te lezen. Lees hier ook het antwoord op de vraag waarom De Jong geen afscheid van God kan nemen.