Spiritualiteit

De Bijbel leren lezen zoals Jezus dat deed

25 augustus 2020

Daan Savert vertaalde het nieuwste boek van Richard Rohr, Spiritueel bijbellezen. Lees hier het uitgebreide interview met hem.

Boos zijn op God vanwege onrecht: 7 lessen van Jona

14 augustus 2020

Overal in de wereld zien we onrecht. Het is niet gemakkelijk om daar niet boos over te worden. Dat vindt Jona ook. Wij verzamelden 7 lessen van Jona over onrecht.

6 tips voor teleurgestelde bidders

10 augustus 2020

Het kan soms moeilijk zijn om het bidden vol te houden, zeker als u teleurgesteld bent geraakt in het gebed. Pete Greig heeft een aantal tips voor het omgaan met teleurstellingen in het gebed.

De zeven mooiste planten uit de Bijbel

4 augustus 2020

Op de derde scheppingsdag schiep God ze: de mooiste planten. In de Bijbel komen deze planten terug. Welke zijn de mooiste? Wij verzamelden ze.

6 tips om God te aanbidden (wanneer u daar geen zin in hebt)

30 juli 2020

God aanbidden: het is een cruciaal onderdeel van het gebed. Maar wat nu als u helemaal geen zin heeft om God te aanbidden? Hier volgen een paar praktische tips.

Klaaglied in coronatijd

30 juli 2020

Arjan Minnema, emeritus predikant van de GKv Baflo, schreef een klaaglied op de wijs van psalm 137, geïnspireerd door het boek God en de pandemie.

Vier tips tegen afleiding tijdens het bidden

23 juli 2020

Hebt u ook zo’n last van afleiding tijdens het bidden? Geen zorgen. Deze vier tips van Pete Greig helpen de afleiding tegengaan.

Heilige plaatsen, zalige plekken: volksgeloof ten voeten uit

20 juli 2020

Paul Spapens vertelt over zijn boek “Heilige plaatsen, zalige plekken” en over volksgeloof dat met die heilige plaatsen gepaard gaat.

10 personen uit de Oertijd

22 juni 2020

Evert Jan Ouweneel schreef Godenstrijd, het verhaal over Genesis en de oertijd. Wij verzamelden 10 personen uit het verhaal van het begin.

Theo van den Heuvel over zijn boek Bidden

19 mei 2020

Afgelopen maart werd Theo van den Heuvel, auteur van het boek Bidden, geïnterviewd door Andries Knevel in het programma Andries. Hij vertelt hier over zijn geloof en over het boek dat hij schreef.

Het lezen van Weils Liefde is licht is een ervaring

23 april 2020

“De liefde is een ‘kwestie van oriëntatie […] en niet een zielstoestand.’” Dat schrijft Bep van Muilekom over het boek Liefde is licht in haar recensie. Lees hier de recensie.

De Passie herkennen

10 april 2020

Op Goed Vrijdag plaatsen we een Schots sprookje met een overdenking van SImone Weil uit de bundel Liefde is licht. Kunt u de Passie herkennen?

Pesach en brood

8 april 2020

Vanavond begint Pesach. Margaret Feinberg behandelt in haar boek Proef en zei brood tijdens de Pesach. Hoe werd en wordt het gemaakt en wat betekent het?

‘Als je dit mag overdragen aan nieuwe generaties, dan ben je in een unieke positie.’

12 maart 2020

De hoofdstukken over moed, geloof en karakter raakten mij het meest. Als je dit mag overdragen aan nieuwe generaties, dan ben je in een unieke positie.

Waarom is er nog altijd religie in de 21e eeuw?

9 maart 2020

Waarom is er nog altijd religie in de 21e eeuw? Dat vraagt Elaine Pagels zich af in haar boek Waarom Religie blijft. Lees hier een deel van haar verhaal.