Als ik geen christen was, zou ik het nu erg graag worden

30 november 2018

Op woensdag 28 november verscheen er een prachtige recensie van het boek Raak de wonden aan in Trouw. Recensent Wolter Huttinga gaf het boek maar liefst vijf van de vijf sterren. Bovendien geeft Huttinga aan dat hij geen redenen kan bedenken om het boek niet te lezen. In dit artikel kunt u een kleine samenvatting van de recensie lezen.

 

Over Thomáš Halík

Tomáš Halík is een Tsjechische priester en hoogleraar. Hij bracht bovendien ook de boeken Geduld met God, Geloven op de tastDe nacht van de biechtvader en Ik wil dat jij bent uit. Halík is met deze redenen niet alleen één van de bekendste religieus schrijvers, maar ook één van de meest toonaangevende katholieke denkers op dit moment.

Zijn nieuwste boek bevat veertien theologisch-filosofische essays over de mystieke diepere lagen van geloof. Halík geeft verrassend, scherpzinnig en zelfs humoristische commentaar op het huidige tijdsgewricht. De Tsjechische priester en hoogleraar neemt het verhaal van de ongelovige Thomas als uitgangspunt. Het vraagt moed om de wonden van onze wereld onder ogen te zien en ze aan te raken met geloof, een christelijk geloof dat door die aanraking zelf getekend en gewond raakt.

Een gewond geloof

De recensent geeft in zijn recensie aan dat het verhaal van Halík een opening is om het christelijk geloof vanuit de metafoor van de verwonding te doordenken. Volgens Halík is geloof pas een echt geloof, als het een gewond geloof is. Er staat immers een gewonde, stervende man centraal in het christendom. Het is de uitdaging om als mens de wonden van Jezus zelf te ‘betreden’ en daarmee je eigen wonden en de wonden van de wereld te betreden.

Verder geeft Huttinga aan dat de roem van Tomáš al op vele manieren tot hem is gekomen, maar dat hij tot dusver alleen nog maar door de boeken gebladerd had. Raak de wonden aan is zijn eerste echte confrontatie met deze auteur. In de woorden van Wolter Huttinga: “Ik ben verkocht.” Hij geeft daarbij ook aan: “Dit is zo’n boek waarvan ik zeg: als ik geen christen was, zou ik het nu erg graag worden.”

Elke bladzijde van het boek dwong de recensent om enkele minuten uit het raam te staren, te peinzen en het hart van zijn eigen (on)geloof te betreden. Kortom: een prachtig boek en een zekere aanrader voor iedereen!

Raak de wonden aan

Raak de wonden aan - Tomas Halik

Raak de wonden aan van Tomáš Halík bevat veertien theologisch-filosofische essays over de mystieke diepere lagen van geloof, en een verrassend, scherpzinnig en zelfs humoristische commentaar op het huidige tijdsgewricht. De Tsjechische priester en hoogleraar neemt het verhaal van de ongelovige Thomas als uitgangspunt. Het vraagt moed om de wonden van onze wereld onder ogen te zien en ze aan te raken met geloof, een christelijk geloof dat door die aanraking zelf getekend en gewond raakt.