Muziek & liturgie

Bronnen buiten het hek

4 december 2019

In 2015 stond ik bij de graven van Elvis Presley en Johnny Cash, twee legendes die aan de basis stonden van de huidige popmuziek. Bij het graf van Presley staat een beeld van een zegenende Christus. Op de grafsteen van Cash staan de woorden van Psalm 19: ‘Let the words of my mouth, and the meditation of my heart, be acceptable in thy sight, O Lord, my strength, and my redeemer.’ De beide grafmonumenten zijn voor mij een symbool voor de band tussen religie en popmuziek.

Crying in the Chapel: een reflectie op popmuziek in de liturgie

25 november 2019

Buiten de hekken van de kerk zijn er religieuze bronnen – ook in de popmuziek. Maar je moet ze vinden en aanboren. Toch vinden veel voorgangers popmuziek in de liturgie als ‘vloeken in de kerk’. Lees een reflectie op popmuziek in de liturgie door Fred Omvlee hier.

‘Ademen is letterlijk noodzakelijk om te leven en te kunnen zingen.’

8 juli 2019

Gert Landman verzorgde met de broeders van Taizé de bundel Adem in ons. Lees hier een interview met Gert Landman waarin hij ingaat op deze nieuwe bundel.

Taizé liederenboek, herzien en uitgebreid, met solo’s!

2 juli 2019

Het vervolg op de Nederlandstalige Taizébundel uit 2008. In het Franse Taizé ontstonden nieuwe liederen. Adem in ons is aangevuld met een selectie daaruit.

Eenheid én meerstemmigheid

11 juni 2019

De meest recente editie van tijdschrift Herademing staat in het teken van Polyfonie. Lees een van de artikelen uit het tijdschrift hieronder.

Pop-kerkdienst en boekpresentatie Van Elvis-viering tot U2-dienst

29 april 2019

Zondagochtend 2 juni wordt het boek Van Elvis-viering tot U2-dienst, in Paradiso gepresenteerd met een unieke pop-kerkdienst rondom Johnny Cash, Elvis Presley en Bløf, met als thema: Thuiskomen.

Stilte zingen

25 september 2018

Binnenkort verschijnt er weer een nieuw boek bij uitgeverij Kok. In ‘Stilte zingen’ is het complete liedoeuvre van Huub Oosterhuis beschikbaar, een unieke uitgave die verschijnt ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag. U kunt het boek hier alvast hier reserveren.

Vergelijking van Weerklank met andere liedbundels

23 januari 2018

Bij de Stichting Weerklank komen regelmatig vragen binnen over hoe de nieuwe liedbundel Weerklank zich verhoudt tot andere, bestaande liedbundels als het Liedboek voor de Kerken, Op Toonhoogte en Hemelhoog. De redactie heeft een artikel gepubliceerd waarin ze Weerklank vergelijkt met de genoemde bundels. Hieronder kunt u het artikel lezen. *** Wij merken dat sommige […]

Dag 16: De achtergrond van ‘Stille Nacht’

14 december 2015

Bijna elk jaar zingen we het in de Kersttijd: Stille nacht, Heilige nacht. Maar wat is de achtergrond van dit lied eigenlijk? Kees van den Berg legt het uit.

Leer gitaar spelen met deze nieuwe methode

26 november 2015

Deze week verschijnt er een nieuwe lesmethode om gitaar te leren spelen: Loof God met snarenspel van muziektherapeut Laurine Jansen-Ebbers.

Over Op Toonhoogte: ‘We moeten de psalmen op een nieuwe manier ontsluiten’

15 september 2015

‘We moeten de psalmen op een nieuwe manier ontsluiten’   Te midden van de verschillende nieuwe liedbundels die dit jaar het licht zien, zou je bijna vergeten dat de HGJB al twintig jaar de bundel Op Toonhoogte uitgeeft. Deze zomer verscheen de vierde editie – met daarin 570 liederen (circa 100 liederen meer dan in […]

De nieuwe liedbundel Hemelhoog in 90 seconden (video)

8 september 2015

  Hemelhoog is een gloednieuwe liedbundel met maar liefst 739 protestants evangelische liederen. Het liedboek is in categorieën ingedeeld die aansluiten op de eerdere Evangelische Liedbundel van 1999 en volgen het kerkelijk jaar. Hemelhoog is een initiatief van het Evangelisch Werkverband binnen de Protestantse Kerk in samenwerking met twee partners: Het Confessioneel Gereformeerd Beraad en […]

Psalm 51 – Schone start

19 december 2014

Beluister hier Psalm 51 – Schone start. Deze psalm staat op de nieuwe CD van Psalmen voor Nu Compleet gelukkig.

Psalmen keuren niet één emotie af

9 mei 2014

“Het mooie aan psalmen is dat alle gemoedstoestanden erin voorkomen. Bij liedbundels zijn woede, wraakgevoelens of twijfel ondervertegenwoordigd. Bij psalmen niet. Dat is niet voor niets: het is niet Gods bedoeling om negatieve emoties te onderdrukken of in een keldertje op te potten. Bij psalmen kun je volledig ‘ademen’.” Dat zegt Liesbeth Goedbloed, schrijfster van […]

Roel Bosch over de psalmen in het nieuwe Liedboek

31 maart 2014

Met de psalmen is het zingen in de kerk begonnen. Een prachtige waaier van manieren van psalmzingen ontstond. Het nieuwe boek van Roel Bosch Steeds weer zoeken mijn ogen naar U geeft een plaats aan al die vormen die te vinden zijn in het Liedboek. De een kent de psalmen vooral uit de calvinistische traditie, […]