Kunst

500 jaar Leonardo da Vinci – De nalatenschap van een genie

27 november 2019

Vijfhonderd jaar na zijn dood blijft Leonardo da Vinci inspireren. Dit jaar verscheen Leonardo da Vinci: De nalatenschap van een genie, waarin Martin Kemp en Fabio Scaletti Da Vinci’s werk in 160 afbeeldingen tot leven brengen. Vandaag stellen we vier vragen aan Scaletti, kunsthistoricus en renaissancekenner.

Crying in the Chapel: een reflectie op popmuziek in de liturgie

25 november 2019

Buiten de hekken van de kerk zijn er religieuze bronnen – ook in de popmuziek. Maar je moet ze vinden en aanboren. Toch vinden veel voorgangers popmuziek in de liturgie als ‘vloeken in de kerk’. Lees een reflectie op popmuziek in de liturgie door Fred Omvlee hier.

Een onthande Jezus

1 november 2019

Jezus is niet meer weg te denken uit onze geschiedenis. Je hoeft maar te kijken naar de kunst. Maar waar woont hij? Of woont hij niet? Woont hij misschien in gedichten maar dan tussen de regels?

Marinus van den Berg sprak over ‘Een onthande Jezus’ tijdens de boekpresentatie van ‘Ik blijf van hem dromen.’ Lees hier meer.

Het heilige gebeurt

16 maart 2015

In het nieuwste nummer van het Nederlands Theologisch Tijdschrift verscheen een artikel over de relatie tussen theologie en poëzie met als casus Gerrit Achterberg. Hieronder vindt u de intro tot dit artikel, het volledige artikel kunt u downloaden voor € 3,25.   ‘Het heilige gebeurt’: Een voortgezet gesprek over de relatie theologie-poëzie met als casus […]

Kunst – we kunnen niet zonder

22 december 2014

In het decembernummer van Woord & Dienst. Opiniërend magazine voor protestants Nederland verscheen onderstaand artikel van Jan van der Wolf.   Kunst – we kunnen niet zonder   Ik heb wel iets met kunst. Misschien komt dat omdat ik ben opgegroeid met een bekend schilderij van Van Gogh, het Caféterras bij nacht. Een reproductie ervan […]