Jezus: geboren tussen de Paaslammeren

16 april 2017

De herders in de velden van Efratha, die het eerst hoorden van Jezus’ geboorte, waren geen gewone herders. In de Misjna, de Joodse overlevering, wordt gezegd dat dieren die worden gevonden ‘tussen Jeruzalem en Migdal-Eder’, of binnen diezelfde afstand aan andere zijden van Jeruzalem, beschouwd moeten worden als offerdieren. Voor de offerdienst in de tempel waren veel dieren nodig: elke dag twee (730 per jaar) en bij het Pesachfeest vele tienduizenden. De dieren mochten geen enkel gebrek vertonen (Leviticus 22). Om die reden werden ze niet door de pelgrims meegenomen van verre oorden, waardoor ze onderweg een poot konden breken, maar ze werden dichtbij Jeruzalem gefokt. In de omgeving van Jeruzalem, en vooral bij Bethlehem, waren dus grote kuddes, vooral bedoeld om Paaslammeren voort te brengen.

 

Het zijn déze herders, die ’s nachts de wacht houden over hun kudde en plotseling een engel zien. De engel kondigt aan dat de Redder geboren is in de stad van David, Bethlehem. Vervolgens zegt de engel: ‘En dit zal voor u het teken zijn: u zult het Kindje vinden in doeken gewikkeld en liggend in de kribbe’ (Lukas 2: 12). Nu staat in sommige handschriften ‘de kribbe’ en in andere handschriften ‘een kribbe’. Maar hoe dit ook zij, blijkbaar was het voor de herders duidelijk welke kribbe de engel bedoelde. Ze krijgen geen nadere aanwijzingen. Het ligt dan voor de hand dat het gaat om de kribbe van hun éigen kudde.

 

Daar waar de Paaslammeren geboren worden en opgroeien, daar wordt Jezus geboren. Daar ligt Hij in een voerbak voor Paaslammeren. En de verzorgers van de Paaslammeren zijn de eersten die Hem komen aanbidden. Zo valt over de kribbe al de schaduw van het kruis. Jezus wordt geboren waar de Messias geboren móét worden: in Bethlehem. Daar staat Zijn ‘wieg’, tussen de Paaslammeren.

Auteur Rene Loon | Pagina’s 96 | Imprint Boekencentrum B.V. | Uitvoering Paperback | Uitgeverij VBK Media | ISBN 9789023971160 | Verschijningsdatum 27 sep. 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

Fragment uit het boek Hoogtepunten in het Heilige Land van René van Loon, p. 94-95.
Zie ook www.hoogtepunteninhetheiligeland.nl.