Israël

‘God maakt Zichzelf bekend als de God van Israël.’

22 januari 2020

De Messias leren gaat over de zegen van God Die de wereld nog altijd wil zegenen vanuit het midden van Zijn volk Israël. Een interview met Edjan Westerman.

Theoblogie tipt: dé bucketlist voor een reis door Israël

10 januari 2020

Uit de reisgids “Israël en de Palestijnse gebieden” van Piet van Midden stelde de redactie van Theoblogie het ultieme bucketlist to see lijstje op met 5 reistips in en rondom Israël.

Vier vragen aan Marleen Anthonissen

30 oktober 2019

Marleen Anthonissen-van der Louw werd in 2014 met haar gezin door Kerk in Actie uitgezonden naar Israël. Hieruit ontstond haar recent verschenen ‘Dagboek uit Jeruzalem.’ Vandaag stellen wij vier vragen aan Anthonissen.

Het land van Christus

18 oktober 2019

In het Kerkblad voor het Noorden besprak ds. D. Visser het boek Het land van Christus, geschreven door Yohanna Katanacho. U kunt de recensie hieronder lezen.

Meervoudige partijdigheid in het Midden-Oosten: psychologie en praktijk

10 oktober 2019

Hanneke Schaap-Jonker, psycholoog en theoloog, droeg bij aan de boekpresentatie van Dagboek uit Jeruzalem, het boek van Marleen Anthonissen. De bijdrage aan de avond op 13 september kunt u hier lezen

De Tora biedt onderwijs in een ‘geheim’.

26 augustus 2019

Ds. Harmen Jansen schreef een boek over de betekenis van de Tora, In het labyrint van Mozes. Lees hier een interview met hem.

Van wie is het Beloofde Land?

15 augustus 2019

Het antwoord van Nederlandse kerken en theologen op een Palestijnse vraag Dinercongres vrijdagmiddag 20 september 2019 in Driebergen Naar aanleiding van de verschijning van het boek Land van Christus van Yohanna Katanacho Uitgangspunt is de vraag uit het Kairos-document van Palestijnse christenen (2009) aan kerken elders: ‘Kunnen jullie ons helpen onze vrijheid terug te krijgen, zodat onze […]

Nederlandse boeken in het Israëldebat

30 juli 2019

Op deze pagina vindt u een overzicht van actuele Nederlandse boeken in het Israëldebat, samengesteld door dr. Steven Paas.

Recensie Het land van Christus, Yohanna Katanacho

23 juli 2019

Dr. Steven Paas bespreek het boek van Yohanna Katanocho, Het land van Christus. Lees hier zijn uitgebreide recensie.

Op zoek naar de familie van Jezus

9 juli 2019

Een kritisch onderzoek naar de opvattingen van het israëlisme (met inbegrip van het christenzionisme en de vervangingstheologie) door dr. Steven Paas.

Interview met … C.F. ter Horst over boek Pater Frans van der Lugt

6 april 2019

In dit interview vertelt Cilia ter Horst over het boek van Pater Frans van der Lugt, Wie ben jij, o liefde waarvoor zij de vertaling verzorgde.

De God van Israël: een samengesteld beeld?

20 februari 2019

In dit artikel legt Ferdinand van den Bosch wat zij beweegredenen zijn geweest bij het schrijven van zijn boek De voorstelling van de godin Atiratu in de Ugaritische alfabetische teksten.

Een vreemde bekende: de hogepriester

3 september 2018

Deze maand is er een oplage van het tijdschrift ‘Schrift’ over de hogepriester verschenen. Wij willen u graag alvast een stukje uit het Schrift laten lezen.

Inhoud en boodschap van BIJBELWOORDEN VERBEELD

14 mei 2018

Mijn boek Bijbelwoorden verbeeld telt 40 afbeeldingen van etalageposters waarop Bijbelwoorden in beeld gebracht zijn. Het synagogerooster is gevolgd waarbij in een jaar de Thora (5 boeken van Mozes) wordt doorgelezen. Naast teksten uit het Thoragedeelte en de profetenlezing heb ik ook teksten gebruikt uit het NT. De titel van het boek geeft duidelijk de […]

Tussen hoop en wanhoop: Over de staat Israël

8 mei 2018

Tijdens de jaren dat ik in Jeruzalem woonde vroegen Israëli’s en Palestijnen me steeds weer: ‘Waar sta je, ben je voor ons of tegen ons?’ Beide volken staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. Datzelfde geldt voor joden, christenen en moslims. Hun ideeën over de staat Israël zijn totaal verschillend. Ze botsen op elkaar, sluiten elkaar uit. […]