De aanleiding was dat ik al eerder bezig ben geweest met het fenomeen dat dagen ongemerkt voorbij gaan omdat ze zoveel op elkaar lijken. Dagen bestaan uit een ritme: opstaan, ontbijt, naar je werk gaan, lunchen, naar huis gaan, eten, tv-kijken en naar bed gaan. De dagen verdwijnen uit onze herinnering en we weten niet meer wat we vorige week hebben gedaan. De dagen glijden voorbij zonder rimpelingen, tenzij je er bijzondere betekenissen aan geeft. Verhalen kunnen die bijzondere betekenissen geven, zeker wanneer je ze gaat opschrijven.
Vraag 2 heeft met vraag 1 te maken. Ook als je naar Santiago loopt glijden de dagen voorbij. Dus ik zocht naar iets wat ik elke dag zou tegen kunnen komen en waar ik een bijzondere betekenis aan zou kunnen geven. Dat werden dus de bomen. Vooral ook omdat bomen me dwingen om omhoog te kijken en me bewust zouden maken van de natuur om me heen. Elke dag heb ik een boom gefotografeerd en geformuleerd welke zin me die boom gaf. Dat heb ik elke dag naar mijn eigen email-adres ge-gemaild.
Dus ik ging bedenken waarom die bepaalde boom bijzonder voor me was en voor het boek heb ik 16 bomen uitgekozen om een verhaal te maken. Bij die bomen heb ik ook wegwijzers gebruikt. Wijze mensen die mij hielpen om aan die bomen betekenis te geven: Benedictus, Boeddha, Nietzsche, Sartre en vele anderen.
Wat heeft mijn tocht mij gebracht lees je in de laatste vier regels van het boek: ‘Een boom is en blijft een boom, wat voor diepere betekenis je er ook aan geeft. Het leven gaat door, net zoals de zoektocht naar diepere betekenissen van het leven. Soms krijg je antwoorden en soms ook niet. Aanvaard het leven zoals het is en leef’.
Op Goede Vrijdag (30 maart) 2018 gaat Ignace de Haes op weg naar Santiago de Compostella. Hij neemt zich voor om elke dag een boom te fotograferen. En wat blijkt: de kastanjes, eiken, platanen, dennen en olijfbomen praten terug. Ze brengen wijsheden over de levensweg en over geloof, lijden, traditie, liefde, verdwalen, vrede, natuur, eenzaamheid, gastvrijheid, dood en verlossing. Benedictus, Bernadette van Lourdes, Viktor Frankl, Emile Durkheim, Jean Paul Sartre, Friedrich Nietzsche, Carl Jung en anderen zijn de bomen behulpzaam. Door te ‘bomen’ over de bomen worden ze wegwijzers ten leven. De Haes: ‘Pelgrims zoeken hun zingeving in het eigen verhaal, de verhalen van anderen en het historische verhaal onderweg. Zijn wij in onze zoektocht niet allen pelgrims?’
Ignace de Haes (1957) is werkzaam als loopbaanbegeleider bij de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit. Hij schrijft blogs, geeft lezingen, workshops, bezinningsweekenden en persoonlijk advies op het terrein van zingeving en storytelling.