Hoe is het om als pelgrim naar Rome te lopen?

16 mei 2019

Pelgrimeren kan in principe naar ieder doel, het hoeft niet persé een religieus doel te zijn.  Maar pelgrimeren hoort wel bij het christelijk geloof, zoals gebeden er bij horen. Het hoort trouwens ook bij andere religies, denk aan de hadj van de moslims, en de joden trokken traditioneel eens per jaar naar Jeruzalem. Vanaf de eerste eeuwen na Christus trokken christenen ook naar Jeruzalem om in de kerk van het Heilig Graf de palmtak te verwerven.  Later in de middeleeuwen kwamen daar nog twee belangrijke bestemmingen bij:  Rome met de gekruiste sleutels van Sint Pieter en Compostella met de schelp van Sint Jacob.  Grote groepen mensen gingen naar die plaatsen op weg, duizenden, honderd duizenden per jaar.  Het is interessant om te bedenken dat er bijna zeker voorouders van jou bij geweest zijn.

Ter ere van het nieuwe boek Wandelen naar wijsheid van Thomas Hontelez staat hieronder een overzicht van boeken over pelgrimeren.

Boeken over pelgrimeren

Pelgrimage - Derry BrabbsLangs bergen en dalen van het leven - Anselm Grün
Derry Brabbs brengt in zijn nieuwe boek de belangrijkste en bekendste pelgrimroutes in beeld. Daarnaast komen alternatieve routes aan bod, zoals de Via Francigena die door Zwitserland en Italië naar Rome leidt.

Bestellen
Dit boek helpt je om nieuwe stappen te zetten en afscheid te nemen van dat waar je aan vast zit met als doel dichtbij je echte verlangens te komen.

Bestellen
Wandelen naar wijsheid - Thomas HontelezIk ben er even niet - Hape Kerkeling
In zijn boek ‘Wandelen naar wijsheid’ legt Thomas Hontelez uit dat pelgrimeren meer is dan alleen wandelen. Pelgrimeren is de innerlijke en uiterlijke reis laten samenvloeien tot een ervaring waarin je dichter tot jezelf komt.

Bestellen
Hape Kerkeling kampt enkele jaren geleden met zijn gezondheid, waardoor hij wordt gedwongen een pauze in te lassen. Hij besluit de beroemde tocht naar Santiago de Compostella te lopen. Het wordt de reis van zijn leven.

Bestellen
Breekbaar halleluja - Jan Martijn AbrahamsePelgrimage van Smaragd - Frank Bosman
‘Breekbaar halleluja’ van Jan Martijn Abrahamse is een inspirerend boek over de pelgrimspsalmen. p een diepgaande, toegankelijke manier toont de auteur de actualiteit van deze eeuwenoude teksten en de lessen die we er uit kunnen trekken.

Bestellen
Pelgrimage van smaragd schetst de historische achtergrond en kenmerken van de Kelten. De auteurs nemen de lezer daarna mee op een reis langs twaalf plaatsen in Ierland, die het hoogtepunt van de Keltische spirituele traditie vormen.

Bestellen
Heilige onrust - Frits de Lange
Met Heilige onrust schreef Frits de Lange een boek voor hen die het besef hebben van iets groters en sterkers dan zijzelf, maar dat moeilijk onder woorden kunnen brengen. Dit geldt voor veel kerkverlaters, maar vaak ook voor zoekers die in een seculier milieu zijn opgegroeid.

Bestellen

Categorieën