‘Dit boek verdient méér dan gewone aandacht’

14 september 2018

In het nieuwe boek ‘Jezus. Het verhaal van een leven vertelt Shusaku Endo over Jezus zoals we hem leren kennen in het Nieuwe Testament. Shusaku denkt grondig na over het beeld van Jezus terwijl hij zich inleeft in Jezus’ ervaringen. De auteur zet de dramatische lijn van Jezus’ leven overtuigend neer: waar mensen stuk voor stuk afhaken bij Jezus’ boodschap die niet past bij hun eigen doelen en belangen, ontdekt Jezus de enige weg die tot verlossing leidt, de weg van liefde, ook al voert deze naar zijn vroege en gruwelijke dood. 

Shusaku Endo: Jezus. Het verhaal van een leven

Jezus: een reden voor blijvende nieuwsgierigheid

   Het Friesch Dagblad over Jezus

Het Friesch Dagblad heeft op zaterdag 8 september een recensie over het boek Jezus. Het verhaal van een leven van Shusaku Endo
geplaatst. Recensent Tjerk de Reus vindt dat dit boek méér dan gewone aandacht verdient. 

In de recensie laat Tjerk de Reus duidelijk naar voren komen dat Shusaku Endo één van de grootste Japanse romanschrijvers van deze eeuw is. Endo laat in dit boek niet alleen zijn verbeeldingen en inlevingsvermogen zien. Hij is als auteur bereid om grondig, maar toch ook helder na te denken over het beeld dat van Jezus oprijst uit het Nieuwe Testament.

Shusaku baseert niet alleen zijn visie op de bestudering van exegetische literatuur, maar is diverse keren afgereisd naar Israël. Hierdoor schrijft Endo met een mooie beeldende schrijfstijl. Shusaku is op zoek naar niet alleen de betekenis van, maar ook de persoonlijkheid van Jezus. Dit doet hij op een vragende, veronderstellende en invoelende visie.

In de woorden van de recensent:

Ook wie nooit een roman van Endo heeft gelezen, kan aan dit boek veel plezier beleven – hoewel de drang om ook ander werk van hem te lezen daarna moeilijk te onderdrukken zal zijn.

De hele recensie in het Friesch Dagblad lezen?
Open de editie van zaterdag 8 september 2018 (achter pay-wall)

Misschien vindt u de volgende titels van Shusaku Endo ook interessant:

Endo publiceerde eerder romans zoals ‘Stilte’ en ‘De Samoerai‘. Waarvan het boek ‘Stilte‘ vorig jaar werd verfilmd door regisseur Martin Scorsese als ‘Silence’ met Liam Neeson en Andrew Garfield in de hoofdrol. 
   

De Samoerai – Shusaku Endo

Een pakkend portret van een buitengewone historische reis vol gevaren en ontberingen; een roman over verdraagzaamheid, geloof en hoogmoed die je niet loslaat.

In 1613 gaat een droom van de missionaris Vader Pedro Velasco in vervulling: de Japanners steken de Stille Oceaan over. En hij gaat met hen mee. Samen met een groep Samoerai zet hij koers naar Mexico, vervolgens Spanje en uiteindelijk Rome, in de hoop dat door nieuwe handelsrelaties met de Westerse wereld, Japan rijp zal worden voor bekering tot het christendom – met hem als hun bisschop. Maar het lot heeft andere plannen voor Vader Velasco.

Stilte – Shusaku Endo

Stilte is het aangrijpende meesterwerk van de Japanse schrijver Shusaku Endo en is verfilmd als ‘Silence’.

In 1638 vertrekt de jonge Portugese priester Sebastian Rodrigo naar Japan, om daar te helpen bij het verspreiden van de katholieke leer. Hij weet dat hem een zware taak wacht: de Japanse machthebbers keren zich de laatste jaren steeds feller tegen de christenen. Waar de jonge priester echter niet op voorbereid is, is dat zijn eigen geloof zwaar op de proef wordt gesteld. N.a.v. Jezus. Het verhaal van een leven | Shusaku Endo | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als Hardcover | Als e-book