Geschiedenis

Het concentratiekamp als heilige ruimte door Bettine Siertsema

18 september 2020

Een artikel van Bettine Siertsema ‘Het concentratiekamp als heilige ruimte’, verschenen in tijdschrift Herademing, september 2020.

Theoblogie tipt: dé bucketlist voor een reis door Israël

10 januari 2020

Uit de reisgids “Israël en de Palestijnse gebieden” van Piet van Midden stelde de redactie van Theoblogie het ultieme bucketlist to see lijstje op met 5 reistips in en rondom Israël.

Lezing ‘Augustinus voor mensen van nu’

19 november 2019

Auteur Hans Alderliesten sprak tijdens het minisymposium van zijn boek over Augustinus (30 oktober te Gouda). Lees de hele bijdrage hier.

Boekpresentatie ‘Genot en gebod. Huwelijk en seksualiteit in protestants Nederland vanaf 1800’

18 november 2019

Informatie over de boekpresentatie van Genot en gebod: Huwelijk en seksualiteit in protestants Nederland vanaf 1800. 14 december, Oosterdok Amsterdam.

Eindejaarstoppers! Spannende geschiedenisboeken nu met hoge korting!

13 november 2019

De eindjaarsacties zijn ingegaan! Op Theoblogie kunt u nu profiteren van heel scherpe aanbiedingen met theologische boeken en ook met geschiedenisboeken.

Collegedag Religiegeschiedenis – vrijdag 15 november

5 november 2019

Godsdienst is een van de bepalende factoren geweest voor de ontwikkeling van ons land. Vier deskundigen leiden u langs belangrijke momenten en gebeurtenissen uit de christelijke geschiedenis van Nederland.

Interview met Wim Reedijk

14 september 2019

Onlangs verscheen Zonder broederschap geen vrijheid en gelijkheid van Wim Reedijk. Lees hier het interview met de auteur.

Interview met Arnout van Cruyningen

24 mei 2019

Hieronder een interview met Arnout van Cruyningen over zijn nieuw verschenen boek Johan van Oldenbarnevelt.

Lezing Johan van Oldenbarnevelt

21 mei 2019

Historicus Arnout van Cruyningen vertelt in de biografie Johan van Oldenbarnevelt over een van de grootste figuren van onze vaderlandse geschiedenis.

Strijdlied op de oever

3 mei 2019

Wij moderne redelijke mensen kunnen God alleen nog zien als zacht hummende ‘well-meaning little therapist’. Tot het water ons aan de lippen staat.

Interview met… Pierre Trouillez over De Germanen en het Christendom

30 april 2019

Lees hieronder een interview met Belgisch Kerkhistoricus Pierre Trouillez over zijn boek De Germanen en het Christendom.

De mooiste boeken van en over Dietrich Bonhoeffer

13 april 2019

Op deze pagina vindt u een overzicht van de mooiste boeken van en over Dietrich Bonhoeffer.

Interview met … C.F. ter Horst over boek Pater Frans van der Lugt

6 april 2019

In dit interview vertelt Cilia ter Horst over het boek van Pater Frans van der Lugt, Wie ben jij, o liefde waarvoor zij de vertaling verzorgde.

Een boek niet geschikt voor het nachtkastje

1 oktober 2018

Fred van Lieburg (hoogleraar religiegeschiedenis Vrije Universiteit Amsterdam) sprak op de presentatie van Jan A. B. Jongeneels ‘Nederlandse zendingsgeschiedenis’ (deel 2). Het gaat niet alleen over Jongeneels nieuwste boek, maar ook over zijn eerdere werken. U kunt de volledige toespraak in dit artikel op Theoblogie lezen.

Aftrap van het Barth-jaar (2018-2019)

27 september 2018

Op 10 december is het vijftig jaar geleden dat Karl Barth overleed. Vijftig jaar lang had hij de theologische wereld verbaasd, geboeid, geërgerd, begeesterd – en gedomineerd. Het Barth-jaar (2018-2019) wordt groots geopend en u bent allen welkom.