‘Een verademing’ – Trouw over Vrijspraak voor losers

29 augustus 2018

In Vrijspraak voor losers houdt de Lutherse predikant Nadia Bolz-Weber een vlammend pleidooi voor religieuze vrijheid. In een eerlijke, verhalende stijl vertelt zij over haar werk als pastor. Zij ontdekt dat God zich laat vinden in alle mensen. Keer op keer ontmoet ze God in mensen die het minst geschikt lijken: een agnost, een travestiet of een criminele bisschop. Door deze onheilige heiligen te ontmoeten, leert ze wat genade is. 

Recensie in Trouw: ‘Een verademing’

Onder de kop ‘Getatoeërde grofgebekte pastor met een ruig verleden’ bespreekt Wolter Huttinga het boek van Bolz-Weber. De Washington Post typeerde haar als volgt: ‘Bolz-Weber is een getatoeëerde, grofgebekte voorvechter voor iedereen die het zat is om door de rechterzijde weggezet te worden als ‘niet christelijk genoeg’ en door de linkerzijde als te ‘Jezusachtig.’

Bolz-Weber over haar ervaringen in haar gemeente in Denver. Haar verhalen over het religieuze leven zijn pijnlijk eerlijk en haar missie is glashelder: ‘laten zien hoe het echte, levende lichaam van God – onder ons tot stand wordt gebracht.’ In Vrijspraak voor losers laat ze zien dat ieder mens zowel zondaar als heilige kan zijn. Ze voert het christendom mee naar de uithoeken van het leven, daar waar de kerk zich vaak niet meer op haar gemak voelt. 

Trouw schrijft dat haar verhalen ‘er altijd over gaan hoe het evangelie van Gods vergeving van onze zonden door het alledaagse leven heen breekt. Een zeer klassiek Luthers verhaal over genade dus, dat Bolz echter voortdurend weg weet te houden bij theologische clichématigheid.’

En verder:

  • ‘Dit boek wist mij keer op keer te raken.’
  • ‘Een verademing.’

De hele recensie in Trouw lezen? Open de editie van woensdag 29 augustus 2018.

Een vrijspraak voor losers

Vrijspraak voor losers - Nadia Bolz-Weber

In Vrijspraak voor losers houdt Nadia Bolz-Weber een vlammend pleidooi voor religieuze vrijheid. In een eerlijke, verhalende stijl vertelt zij over haar werk als pastor. Zij ontdekt dat God zich laat vinden in alle mensen. Keer op keer ontmoet ze God in mensen die het minst geschikt lijken: een agnost, een travestiet of een criminele bisschop. Door deze onheilige heiligen te ontmoeten, leert ze wat genade is. Dit boek laat zien wat er gebeurt als gewone mensen brood en wijn delen, de Bijbel lezen en elkaar hun levensverhalen vertellen.

Categorieën