Een superverjaardag en een examen | door Tom Mikkers

2 december 2010

Coot van DoesburghAfgelopen vrijdag een jaar geleden zat ik bij Coot van Doesburgh thuis aan de keukentafel en legde aan haar het idee voor om nieuwe teksten te schrijven voor kerkelijke gezangen en mooie traditionals. Geschikt om te zingen in de kerk maar ook daarbuiten. Ik had te vaak van kerkgangers te horen gekregen die voor de eerste keer weer eens in een kerk kwamen dat ze de teksten van kerkelijke gezangen eigenlijk niet begrepen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn dacht ik. Een protestantse kerk heeft juist als opdracht om het geloof dicht bij de mensen te brengen. De eerste protestanten schaften om die reden ooit het Latijn af in de kerkdienst want niemand begreep het. Coot van Doesburgh met haar ervaring als tekstschrijver voor o.a. Willeke Alberti en Paul de Leeuw stemde toe en ging aan het werk. Ze schreef 100 nieuwe teksten.

Afgelopen zondag was het zover. Velen sessies aan de keukentafel verder…..we presenteerden het project: LICHT 100 liedjes voor iedereen + een cd van Karin Bloemen die 15 van de honderd nieuwe liedjes zingt. Wat heb ik een leuk jaar gehad met Coot. Het was een groot feest om met haar op te trekken. Er is met zoveel liefde aan vriendschap aan LICHT gewerkt door iedereen die erbij betrokken was. We hadden voorafgaand aan de presentatie op zondag al een premiere op de radio achter de rug. Want vrijdag 26 november – onze LICHT-verjaardag zeg maar – werd Coot in het radioprogramma Casa Luna geinterviewd over LICHT en voor het eerst klonken de liedjes op de radio.

De presentatie in Museum Catharijneconvent was een mix van een superverjaardag en een examen. Inderdaad ook een examen want je hoort dan toch pas echt wat mensen er van vinden. Annemiek Schrijver van IKON televisie interviewde Coot van Doesburgh, Karin Bloemen en mij en Karin Bloemen zong de sterren van de hemel en de zaal zong gezellig mee. En nu is de pasgeborene enkele dagen oud. Boek en cd vliegen de deur uit. In NRC/NRC-next stond gisteren een mooie recensie van Herman Amelink over het project. Vanavond was ook spannend.  Bij Opium tv werd de bundel besproken en ook hier positieve reacties al kreeg ik via mijn twitter een bericht van iemand die schreef dat de gasten aan tafel bij Cornald Maas ook een beetje in verwarring werden gebracht door de bundel en cd. Ik realiseer me dan toch ook dat voor veel mensen in Nederland de kerk een ver-van-mijn-bed-show is geworden. Ik hoop dat we met LICHT een brug slaan tussen mensen in de kerk en daarbuiten. Eerlijk gezegd ben ik nog idealistischer. Coot en ik zeiden vaak tegen elkaar dat het in deze tijd van harde opinies en polarisatie misschien wel heel belangrijk is dat we samen blijven zingen. Recent werd er geschreeuwd tegen de bezuiningen op cultuur. Ik houd niet zo van schreeuwen moet ik bekennen. Ik hoop dat er veel samen gezongen gaat worden voor cultuur. Dat we tussen heel veel mensen een brug slaan in het lage land van ieder zijn eigen eiland. Of dat lukt? Op deze blog berichten Coot van Doesburgh en ik over de reacties op de liedbundel en cd LICHT. to be continued…..

Categorieën

Reacties (3)

 • ytje poppinga schreef:

  Tom,
  Mooi hoe je schrijft over een proces dat je dierbaar is geworden en ‘zomaar’ ontstaat en gaande een jaar vorm krijgt, waarvan je de betekenis pas nu tot je door kunt laten dringen! Groots werk!
  Chapeau voor jou, Coot en Karin, heel veel dank,
  hartelijks,
  Ytje Poppinga

 • Emma schreef:

  Op radio 5Nostalgia het item over het boek Licht beluisterd.Hijlco Span zat er goed naast: Op u mijn Heiland blijf ik hopen, is niet van Joh.de Heer.Staat in het Liedboek der kerken,gez.118.Mij viel op dat er werd gezegd dat in deze “hertaling”de naam van God, Jezus niet meer wordt genoemd.Want er waren mensen die bij rouw-trouwdinesten niet goed wisten wat de teksten betekenden.Maar daar kunnen zij vragen over stellen, toch?En wij kunnen antwoorden?Wat is nu de reden dat deze liederen hertaald moesten worden? Ik ben het er niet mee eens; u schrijft bij site Adieu,God, dat u niet bent zoals Klaas hendrikse.Toch door deze hertaling te propageren komt u in de buurt.God en Jezus worden doodgezwegen in de liederen; “Blijf bij mij”kan nu op iedereen slaan. Dat is geen antwoord op vragen van oude- of toekomstige kerkbezoekers. Het troostvolle zit er niet in dat een mens bij je is in de nood;een mens kan weer weggaan.Voor mij is het troostvolle dat ik de nabijheid ervaar van God, for better and worse.
  In de auto hoorde ik ook nog de hese stem van Karin,die wel erg langzaam en plechtig zong.Het leek bijna wel op hele noten zang. Ik begrijp uit deze site dat u erg blij bent met dit ” kindje” , ik vind het jammer om deze teksten zo te hertalen.

 • De Examens schreef:

  goed artikel 🙂