Een praktische gids voor een roze viering

2 juli 2018

Hieronder de toespraak van Stijn van der Woude tijdens de presentatie Zie de regenboog en prijs zijn maker

Het heeft eventjes geduurd, maar we zijn ontzettend blij dat we deze handreiking nu eindelijk mogen presenteren. Ik noem het een handreiking, omdat het voor het overgrote deel een zeer praktische gids is voor diegene die zich interesseert voor een roze viering, of er ééntje in zijn of haar gemeente zou willen organiseren. Ons uitgangspunt voor het boek was dan ook vooral, ‘hoe organiseer je nu eigenlijk een roze viering, wat komt er allemaal bij kijken en wat kan of moet ik er eigenlijk voor gebruiken’?

In het het boekje zul je verschillende verhalen vinden, zoals die van PKN scriba René de Reuver, van de voorzitter van COC Nederland Tanja Ineke en de zogenaamde testimonials van deelnemers aan roze vieringen over wat ze voelen en meemaken tijdens een roze viering. Maar ook een verhaal van Wielie zelf over de achtergrond en het eigene van roze vieringen en een verhaal van Sytze de Vries, over het bestaansrecht van roze vieringen, want waarom is het eigenlijk nodig dat ze er zijn?

Het grootste gedeelte van de handreiking heeft echter een hele praktische insteek en is bedoeld ter inspiratie, maar vooral ook voor kerkgemeentes en personen die een roze viering willen organiseren maar nog niet zo goed weten hoe dit moet en waar je op moet letten. Zo zijn er verschillende liturgieën te vinden van roze diensten verspreid over heel Nederland, zodat ook duidelijk wordt, dat de éne roze viering de andere niet is. Wat wel altijd opvalt is dat de diensten vaak op een goede manier intens zijn. Mensen herkennen vaak de emoties die daar verwoord worden en dat grijpt hen aan, omdat het vaak over mooie, maar ook minder mooie momenten in hun leven gaat. De herkenbaarheid van thema’s die LHBT+ mensen aangaan is echter steeds een leidend motief in deze diensten. Maar niet alleen voor hen, voor alle aanwezigen kan zo’n dienst inspirerend zijn. Zo hebben we ook enkele preken van roze diensten opgenomen in het boek en kan het zomaar zijn, dat je ineens het verhaal van Jacob bij de Jabbok, of die van Lazarus, met een heel andere bril gaat bekijken. Maar spreken en preken is natuurlijk niet het enige wat bij de dienst hoort.

We hebben ook een hoofdstuk opgenomen in de handreiking over het gebruik van rituelen in roze vieringen, want naast spreken is het doen misschien wel net zo belangrijk. Een kaarsje opsteken, een zegen ontvangen, er zijn tal van mogelijkheden om een dienst met rituelen dat beetje extra te geven.

Vandaag zijn we bij de Gay Sing Inn en ook muziek is rijkelijk opgenomen in het boek. In de verschillende liturgieën kun je al een indruk krijgen van muziek en liederen die gebruikt worden bij roze vieringen, maar wat maakt die muziek nu geschikt? Inclusiviteit is hier een belangrijk begrip, want niet alle liederen spreken iedereen even sterk aan, of nog sterker gezegd, er zijn zelfs liederen die mensen zouden kunnen kwetsen. ‘’Heil hem die de geringe helpt in nood, hem helpt in nood de heer’’, is zo’n tekst waarin zowel de mens als God wel heel mannelijk worden afgebeeld, en je zal maar net met het thema mannelijkheid of vrouwelijkheid worstelen, dan helpt zo’n tekst een gelovig mens niet zo. Zo hebben we alle psalmen doorgespit en hebben we dankbaar gebruik mogen maken van het werk van Ineke Lautenbach, die alle gezangen in het Liedboek hiervoor heeft onderzocht. Als je er oog voor hebt, dan ga je het ineens zien, zullen we maar zeggen en dat is bij een roze viering, van groot belang!

We proberen met deze handreiking dus ook vooral een bepaalde blik, misschien zelfs wel pastoraal te laten zien aan mensen, een blik die noodzakelijk is voor een inclusieve kerk, waar iedereen welkom is.

N.A.V. Zie de regenboog en prijs zijn maker / Wielie Elhorst, S.J. van der Woude / Uitgeverij Kok / als paperback en ebook

Gerelateerde boeken

[huge_it_portfolio id=”26″]

Categorieën