Een aanmoediging om te bidden

25 juni 2018

Luigi Gioia is professor in de systematische theologie aan de Benedictijnse Universiteit Sant’Anselmo te Rome. Hij geeft wereldwijd spirituele retraites en is als gastdocent verbonden aan Divinity Faculty van Cambridge University. Vrijdag 29 juni wordt zijn boek Zeg het tegen God gepresenteerd in de Abdij van Egmond. Deze presentatie begint om 14.30 uur. U bent van harte welkom aan de Vennewatersweg 27, 1935 BH Egmond-Binnen.

Over Zeg het tegen God:zeg het tegen god luigi gioia

Een enthousiasmerend boek over het gebed door de Benedictijner monnik Luigi Gioia. In korte hoofdstukjes neemt hij je mee naar het hart van het gebed. Hij laat zien hoe je kunt bidden zoals Jezus het zijn discipelen leerde. Het gebed was voor Jezus het allerbelangrijkste in zijn leven. Het was de enige manier om zijn weg door het leven te vinden: in vertrouwen dat God voor hem zorgt als een liefdevolle vader.

Een kort fragment uit Zeg het tegen God:

‘Hoe transformeer je ze [je gevoelens] tot gebeden? Wanneer is woede alleen woede en wanneer wordt het een gebed? Wanneer is pijn alleen pijn? Wanneer is begeerte alleen begeerte (jazeker, ook begeerte kan een gebed worden!)? Wanneer is haat alleen haat, en wanneer wordt het een gebed?

Wacht eens even! Zei je haat? Haat die een gebed wordt? Gaat dat niet een beetje te ver? Luister maar: ‘Ik haat hen, zo fel als ik haten kan, ze zijn mijn vijand geworden’ (Psalm 139:2). Dit is niet Sauron van Mordon, dit is het boek der Psalmen, de verzameling gebeden die God zelf aan de Israë- lieten leerde. Wat transformeert deze schrikwekkende zin tot een gebed?

Wel, één ding om precies te zijn, hetzelfde dat de schrilste pijnkreet die ooit op aarde geklonken heeft tot een gebed maakte: Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten? (Psalm 22:2). Wat maakt dat deze uitroep niet alleen een pijnkreet of zelfs godslastering is, maar een gebed? Het antwoord luidt: Mijn God, mijn God.

Dit is de alchemistische steen der wijzen, het ultieme geheim van het gebed, dat iedere mogelijke emotie, goed of slecht, nobel of lomp, omsmelt tot het goud van gebed. Vergeet focus, vergeet perfectestilte, innerlijke rust of vrije tijd. Het ultieme geheim van het gebed ligt in dit Mijn God, mijn God. Ik zeg het tegen God, ik breng het bij Hem, ik ben altijd bij God en ik weet dat God altijd bij mij is.’

***

Gioia laat zien hoe Jezus op verschillende momenten van de dag tijd neemt om te bidden. Zonder de afstemming met zijn hemelse Vader is het niet mogelijk om de goede weg te gaan. Bidden is het steeds opnieuw vormgeven van het vertrouwen dat God het allerbeste met je voorheeft. Dit vertrouwen maakt het mogelijk om ook de moeilijke weg te gaan, als God dat van je vraagt. Als je zo leeft kun je met alles bij God terecht. Jezus belooft veel: niets is onmogelijk als je jezelf volledig in vertrouwen aan God overgeeft.

N.a.v. Zeg het tegen God / Luigi Gioia / Uitgeverij Kok / als paperback en als e-book

Meer boeken over het gebed:
[huge_it_portfolio id=”20″]

Categorieën