Door LICHT krijgt Jezus lucht | door Tom Mikkers

21 december 2010

Het leuke aan het project LICHT is dat mensen er allemaal een sterke mening over hebben. Sommige kerkelijke mensen vinden dat het niet kan. Het zijn toch liedjes voor de kerk?  Daar horen toch God en Jezus bij!  Tegen hen zou ik willen zeggen dat Jezus in de Bijbel telkens weer de menigte terecht wijst, wanneer deze zo met hem dweept. Zou Jezus wel zo bejubeld en bewierookt willen worden zoals wekelijks in kerken gebeurt? Door LICHT krijgt Jezus wat lucht. Lijkt me toch heel bijbels als je bedenkt dat Jezus niet als idool door het leven wilde gaan.
God en Jezus zijn ook niet geschrapt in de teksten van Coot van Doesburgh. Ze worden alleen niet met name genoemd. Zo krijg je een tekst die je samen kunt zingen ook al geeft ieder een andere definitieve invulling aan de betekenis van de tekst.  Hier geldt ook: wie toch de oude teksten wil zingen, moet dat vooral doen. LICHT is voor erbij en niet in plaats van.

Niet-kerkelijke mensen raken door LICHT ook in verwarring. Een toegankelijk project uit kerkelijke hoek, kan dat wel? Bij OPIUM tv zei Kasper van Kooten dat hij het gevoel kreeg steeds op het verkeerde been te worden gezet. En laat dat nou ook de bedoeling wezen van deze bundel en cd.

Heel ontroerend waren reacties die wij bij het landelijk bureau van de Remonstranten in het weekend na het verschijnen van de bundel en de cd ontvingen. Zo kan er in het weekend bij nood gebeld worden naar het mobiele nummer van een van mijn collega’s, luidt de tekst op het antwoordapparaat. Je moet dan denken aan brand, diefstal en andere nare dingen. Zo niet na het verschijnen van LICHT. Mijn collega Liesbeth werd meerdere keren gebeld in het weekend door mensen in tranen omdat de nood hoog was… “ik wil u zo graag vertellen dat ik de cd en bundel LICHT mij raken. Ik ben er zo blij mee”.Â

In onze tijd van “ieder terug in zijn hok”  doen we met LICHT het omgekeerde. En ik vind het buitengewoon interessant om te zien hoe sommige mensen boos en verontwaardigd de oude kooitjes verdedigen en anderen daarentegen de ruimte ervaren die we met dit project beogen.

——
Theoloog Tom Mikkers (1969) is algemeen secretaris van de Remonstrantse Broederschap. Volg hem via Twitter, klik hier.

Categorieën