De mooiste zomerboeken van… Janna Willems

29 juli 2019
janna willems met heilige strijd

Tijdens de zomervakantie geven de uitgevers en redacteuren van KokBoekencentrum hun overzicht van de mooiste zomerboeken voor de vakantie. Het zal niet verwonderen dat de lijstjes worden gedomineerd door boeken die zij zelf mee hielpen ontwikkelen. En dat mag best, vinden wij. We zijn erg betrokken op onze uitgaven en dat willen we op deze manier laten zien. Deze week de mooiste zomerboeken van Janna Willems, acquirerend redacteur non-fictie bij KokBoekencentrum Uitgevers.


Heilige strijd - Beatrice de Graaf

N°1 Heilige strijd, Beatrice de Graaf

‘9/11’ staat in ons geheugen gegrift. Ook in dat van mij. Ik herinner me nog precies hoe ik die dag als 17-jarige uit school kwam en thuis de televisie aanstond. In Heilige strijd geeft Beatrice de Graaf haar kijk op de dreiging die vandaag de dag van terrorisme uitgaat. Daarvoor plaatst ze het in historisch perspectief. In het voorwoord spreekt René de Reuver de hoop uit dat het boek van De Graaf ‘het publieke debat over veiligheid ontspant en aanscherpt, ofwel verrijkt’. En daar is het wat mij betreft in geslaagd.


Stand-up Theology - Tim Vreugdenhil
‘Stand-up Theology’ van Tim Vreugdenhil

N°2 Stand-up theology, Tim Vreugdenhil

Stand-up theology van Tim Vreugdenhil bestaat uit tien los te lezen hoofdstukken, en is daardoor uitermate geschikt om tijdens de vakantie te lezen (zelf las ik het vorig jaar zomer op vakantie in Griekenland, dat bleek een uitstekende combinatie). Elk hoofdstuk heeft een eigen thema, waaronder geven, grip, liefde, bubbel en ‘fear of missing out’. ‘Aantrekkelijke theologie voor een jonge generatie’, recenseerde NBD, en daar sluit ik mij bij aan.


N°3 Sporen van God in het dorp, Jacobine Gelderloos

Sporen van God in het dorp is gebaseerd op het promotieonderzoek van Jacobine Gelderloos, projectleider dorpskerkenbeweging bij de Protestantse Kerk in Nederland. In het boek staan protestantse gemeenten in Groningen en Brabant centraal. ‘Wanneer alles gericht is op het eigen voortbestaan, kan de blik versmallen tot wat afbrokkelt, waardoor nieuwe mogelijkheden voor kerk-zijn snel over het hoofd gezien worden,’ schrijft Gelderloos. Het mooie van een dorpskerk (wanneer een dorp maar één kerk telt) vind ik dat een gemeente, ondanks verschil van inzichten, het samen moet doen. Daarvoor moeten gemeenteleden elkaar de ruimte geven en voorrang geven aan wat (Wie) hen bindt.


de founding fathers frans verhagen

N°4 De Founding Fathers

Ik werk als acquirerend redacteur voor twee non-fictie fondsen, KokBoekencentrum en Omniboek. Omniboek is ons geschiedenisfonds. Als historicus kan ik het niet laten twee geschiedenistitels aan te bevelen. De eerste is De Founding Fathers van Frans Verhagen. De Founding Fathers vertelt het verhaal van Benjamin Franklin (een uitgever!), John Adams, Thomas Jefferson en George Washington, die de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring opstelden en later de grondwet. Wie waren deze mannen, en wat bewoog hen?


aan de maliebaan ad van liempt

N°5 Aan de Maliebaan

Aan de Maliebaan, uitgegeven door uitgeverij Balans, las ik toen ik een paar jaar geleden met mijn gezin op vakantie was in Spanje. Het speelt zich af in de statige Maliebaan ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Daar was Musserts hoofdkwartier gevestigd, evenals de Ordnungspolizei, de Sicherheitsdienst en de Sicherheitspolizei. Maar pal daarnaast woonde Marie-Anne Tellegen, een spilfiguur uit het verzet, en schuin tegenover Mussert resideerde de anti-Duitse aartsbisschop De Jong. Een fantastisch beschrijving van die verschillende werelden in een heel toegankelijk boek. Aan de Maliebaan is momenteel alleen nog als e-book verkrijgbaar, maar het lezen meer dan waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.