De heilige plek van Hans Karel

22 maart 2018

Mijn heilige plek bevindt zich meestal in ons berghok beneden. Maar als hij echt in gebruik is dan neem ik hem juist mee naar buiten. Het is het zadel van mijn fiets.

Zittend op deze plek kan ik me precies in het juiste tempo, in bijna volkomen vrijheid, bewegen naar waar ik maar wil. Eerst fiets ik een klein stukje door het drukke verkeer. Ik bezit een uitstekende kwaliteit fiets, moeiteloos verhef ik me boven het tempo van de stadse fietsers. Bij de enkele racefietser die me inhaalt mompel ik als standaard grapje zachtjes voor me uit ‘uitslover!’.

Al snel ben ik buiten de stad. Rijdend langs een kronkelend riviertje, bossen en weilanden wisselen elkaar af, voel ik me opgenomen door het archetypische Hollandse landschap. Of ik vergeet alle dagelijkse beslommeringen, of ik overdenk ze juist nog eens een keer. Maar wel in rust en ruimte, alle zwaarte lijkt verdwenen.

Op de langere tochten is er nog het heerlijk afzien. Dan ben je helemaal gedachteloos. Er is niets buiten je malende benen, en het cijfertje van je snelheidsmeter dat je koste wat het kost niet onder het door jezelf gestelde getal wil laten zakken.
Thuis wacht de heerlijk warme douche die al het zout van je lichaam spoelt. Dan de reserves weer aanvullen. Wat je ook eet of drinkt, het smaakt geweldig. En dan hoef je helemaal niets meer, behalve met lome spieren bijkomen op de bank.

Hans Karel is reisleider bij Djoser en zal de komende tijd blogs schrijven over heilige plaatsen over heel de wereld.


Boekentip: Vrijspraak voor Losers

Vrijspraak voor losers - Nadia Bolz-Weber

In ‘Vrijspraak voor losers’ houdt Nadia Bolz-Weber een vlammend pleidooi voor religieuze vrijheid. In een eerlijke, verhalende stijl vertelt zij over haar werk als pastor. Zij ontdekt dat God zich laat vinden in alle mensen. Keer op keer ontmoet ze God in mensen die het minst geschikt lijken: een agnost, een travestiet of een criminele bisschop. Door deze onheilige heiligen te ontmoeten, leert ze wat genade is. Dit boek laat zien wat er gebeurt als gewone mensen brood en wijn delen, de Bijbel lezen en elkaar hun levensverhalen vertellen.