Christendom

De veelzijdige Calvijn, gerecenseerd door Corstiaan Anker

28 oktober 2020

De twee delen Calvijn Verzameld, een recensie van Corstiaan Anker

Interview met William Immink over Kaaskop tussen de kalasjnikovs

23 oktober 2020

Vandaag delen we op theoblogie.nl een interview met William Immink, over  zijn boek Kaaskop tussen de kalasjnikovs. Rusland-correspondent William Immink is altijd op zoek naar bijzondere levensverhalen en onderbelichte nieuwsgebeurtenissen in Rusland. In zijn boek deelt hij de verhalen over grote thema’s als religie, politiek cultuur en economie, allemaal gezien vanuit de gewone Rus. Ook […]

Het virus van de trottelziekte door Jan Schinkelshoek

22 oktober 2020

De meeste mensen deugen, maar zijn ook geneigd tot alle kwaad. Daarom sluiten we de gevangenissen niet. Met vallen en opstaan moet de politiek met die ‘verdorvenheid’ leren omgaan. Hoe? Jan Schinkelshoek grijpt terug op het christelijk realisme van de bijna vergeten theoloog Reinhold Niebuhr. Maar het blijft aanmodderen…

De beste religieboeken van 2019

30 december 2019

De recensenten van Trouw publiceerden op 16 december een lijstje met hun persoonlijk favoriete theologische boeken van 2019. Wat hen opviel: veel boeken afgelopen tijd zijn geschreven vanuit een gevoel vol vertwijfeling, kwetsbaarheid en het idee dat het leven een grote exercitie van het menselijk falen is. Hier leest u het overzicht van de beste religieboeken van dit jaar.

Theo van den Heuvel ziet rijkdomskwaal in gebedsleven: “Mensen in sloppenwijken snappen het veel beter dan wij”

24 december 2019

Theo van den Heuvel schreef in 2018 het boek ‘Bidden: leren van Jezus’, een bijzonder indrukwekkend boek over gebed met tal van bijzondere invalshoeken. In het boek gaat het vooral om het leren bidden van Jezus. CIP.nl sprak met hem over gebed, verhoring, stilte en andere onderwerpen en maakten er een driedelige serie van.

Lente in de kerk

23 december 2019

Op 21 maart, de eerste lentedag van 2020, vieren we samen de lente in de kerk. En voeden we elkaar met het vertrouwen dat de lente door kan zetten. Hoopvol, realistisch en in het geloof dat God zelfs bergen kan verzetten.

Augustinus en zijn opponenten

2 december 2019

Augustinus’ argumenten over hoogmoed en Christus nog steeds stof tot nadenken over onszelf en onze wereld van nu. Bijdrage aan het minisymposium van ‘Augustinus voor mensen van nu’

Cocky Drost over verloren tijd en leven in het nu – met God!

21 november 2019

Cocky Drost vertelt in ‘Tijd, waar blijf je’ over haar persoonlijke zoektocht naar betekenis in de tijd. De tijd is een lastig begrip. Wat neem jij mee uit jouw verleden – hoe laat je sommige dingen los – en wat doe jij met je toekomstdromen? Het leven is kort, hoe haal je eruit wat erin zit? Vandaag stellen we Cocky vier vragen.

christelijk denken en doen

20 november 2019

Vandaag op Theoblogie: een interview met Reinder Bruinsma over zijn boek ‘Christelijk denken en doen’ en over hoe geloof je leven richting kan geven.

Lezing ‘Augustinus voor mensen van nu’

19 november 2019

Auteur Hans Alderliesten sprak tijdens het minisymposium van zijn boek over Augustinus (30 oktober te Gouda). Lees de hele bijdrage hier.

Verschuivend godsbeeld

4 november 2019

Afgelopen vrijdag 1 november was het zover, de boekpresentatie van Grote woorden van Martien E. Brinkman. Vandaag plaatsen wij een eerste bijdrage aan de avond. Aan de hand van drie gedichten introduceert Brinkman het idee van een verschuivend godsbeeld.

Een onthande Jezus

1 november 2019

Jezus is niet meer weg te denken uit onze geschiedenis. Je hoeft maar te kijken naar de kunst. Maar waar woont hij? Of woont hij niet? Woont hij misschien in gedichten maar dan tussen de regels?

Marinus van den Berg sprak over ‘Een onthande Jezus’ tijdens de boekpresentatie van ‘Ik blijf van hem dromen.’ Lees hier meer.

De doden, waar zijn ze?

1 november 2019

A.s. zondag is het Allerzielen. Ook los van kerkelijke herdenkingen wordt de laatste tijd in tal van plaatsen bij Allerzielen stilgestaan, veelal op initiatief van de plaatselijke begrafenisondernemingen. In de christelijke traditie kent de bezinning op de dood doorgaans twee kanten. Men erkent de onontkoombaarheid van de dood, maar denkt tegelijkertijd ook aan de dood voorbij. Deze verkorte bijdrage komt uit ‘Grote woorden,’ dat in november verschijnt.

Alianna Dijkstra interviewde autistische christenen: “Christenen met autisme vinden naar de kerk gaan vaak moeilijker”

31 oktober 2019

Ïn Is er een hemel voor autisten? staan twintig verschillende verhalen binnen het thema autisme en geloof, en ik hoop dat iedere lezer er in ieder geval bij één iets heeft van ‘Hey, daar herken ik iets van mezelf in’.” Lees het hele interview met Dijkstra hier.

Over Andries Zoutendijk

23 oktober 2019

Pieter Versloot droeg bij aan de boekpresentatie van Oplichtende woorden, het boek van Andries Zoutendijk. Die bijdrage aan de avond op 6 oktober kunt u hier lezen.