Christelijke dogmatiek: van heiliging naar transformatie – door Jos Douma

15 oktober 2012

Brink KooiAfgelopen vrijdag publiceerde Jos Douma op zijn weblog een bijdrage over het nieuwe boek Christelijke dogmatiek van dr. G. van den Brink en dr. C. van der Kooi. Met dank aan Jos geven we deze blog ook op Theoblogie aandacht.

‘Vandaag pakt het Nederlands Dagblad enthousiast uit met brede aandacht voor de nieuwe Christelijke Dogmatiek waarmee Gijsbert van den Brink en Kees van der Kooi de Nederlandse kerk (en samenleving) verrijken. Ik heb nog geen blik in het boek zelf kunnen slaan, maar heb wel met gepaste aandacht de verschillende bijdragen in de krant gelezen waarin de hoofdstukken van dit nieuwe handboek worden besproken door een aantal theologen.

Speciaal werd mijn aandacht getrokken door de bijdrage van Arnold Huijgen, over de hoofdstukken 15 en 16 (‘vernieuwing van de mens en van de wereld’), met daarboven de kop: ‘Geen heiliging maar transformatie’. Daarin lees ik dat Van den Brink en Van der Kooi kiezen voor het begrip transformatie als betere term dan heiliging omdat die term een negatieve klank heeft én (lees ik in een tweet van Huijgen) omdat het begrip transformatie beter aansluit bij de buitenwacht.’

Lees de volledige bijdrage van Jos Douma hier.

N.a.v. Dr. G. van den Brink en dr. C. van der Kooi, Christelijke dogmatiek. Een inleiding.

Voor een interview met de auteurs, klik hier.

Categorieën