Bevrijdingspastoraat is belangrijk voor de kerk

14 juli 2014

Ds. Rob van Essen werkte mee aan de Handreiking bevrijdingspastoraat van de Protestantse Kerk in Nederland. Lees hieronder het interview met hem. Lees op Theoblogie ook het voorwoord in de handreiking van dr. Arjan Plaisier.

“Dat iemand stemmen in z’n hoofd hoort, of dwangmatige gedachten heeft, hoeft niet te betekenen dat iemand demonisch gebonden is. Dat kan wel, maar het kan ook te maken hebben met stofwisselingsproblemen die iemand heeft . Een bevrijdingsgebed is dan niet nodig. Iemand kan dan worden geholpen door dagelijks medicijnen te slikken.” Dat zegt ds. Rob van Essen. Veel predikanten hebben hier geen of nauwelijks kaas van gegeten. Om die reden werd het tijd om hen toe te rusten met een toegankelijk boek. “Op de theologische opleidingen krijgt men hier geen onderwijs over. Ook kan bevrijdingspastoraat middeleeuwse beelden oproepen van duiveltjes met prikvorkjes en daardoor afschrikken.”

Zelf is Rob van Essen al 40 jaar lang actief in de genezingsbediening en bevrijdingspastoraat. “Wanneer een predikant of voorganger met iemand in aanraking komt met iemand die zegt last te hebben van stemmen in z’n hoofd, dan is voorzichtigheid enorm belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld niet met het nalopen van bepaalde lijstjes checken of iemand nou wel of niet demonisch gebonden is en of de duivel in persoon invloed op iemand heeft. Zelf ga ik altijd meerdere gesprekken aan met iemand om af te tasten wat het probleem is. Wanneer ik zou concluderen dat er daadwerkelijk sprake is van demonische gebondenheid dan overleg ik met iemands huisarts of psychiater.”

Lees het volledige interview op CIP.nl.

Categorieën