Als God de hemel opent – door ds. Hans Eschbach

15 mei 2012

Hans EschbachHet intrigeert mij al jaren: hoe komt het toch, dat de wereldwijde kerk groeit als kool, behalve in West Europa, c.q. in Nederland? Het lijkt wel of we onder een soort glazen kaasstolp leven. De zegen stroom langs de buitenkant naar elders. Af en toe lekt er een druppeltje naar binnen. Maar hier is het geestelijke armoe.

Is er sprake van een oordeel van God over de lauwe westerse kerk? Moeten we onszelf vergelijken met de kerk van Laodicea in het boek Openbaring? Is God onze religiositeit spuugzat? Heeft God daarom de hemel boven ons gesloten?
Of hebben we dat veel meer aan onszelf te danken? Heeft het denken van de moderne mens op de een of andere manier het venster naar boven verduisterd? Frances Schaeffer heeft me in de jaren ’70 enorm geholpen in het denken hierover. Hij liet in ‘de God die leeft’ de ontwikkeling in het denken van de mens zien en de consequenties daarvan in samenleving en cultuur. Ook Brad Long, van wie enkele hoofdstukken in het boek ‘Als God de hemel opent’ zijn opgenomen, heeft me geholpen om niet alleen oog te hebben voor de vele zegeningen van de ‘Verlichting’, maar ook oog te krijgen voor de verduistering van de Verlichting. Het ‘ni Dieu et ni Maître’ van de Franse revolutie klinkt nog steeds door. Ik vond het wel humor dat iemand als Kluun in zijn boekje ‘God is gek’ schrijft, dat slechts 14 % van de Nederlanders atheïst is, maar dat het er soms op lijkt, dat ze allemaal bij de media zijn gaan werken.

In het boek ‘Als God de hemel opent’ doen meerdere schrijvers – soms met tegengestelde visies – mee aan de zoektocht naar de vraag ‘Waarom is de hemel boven Nederland vaak zo potdicht?’ en naar de vraag ‘Wat zou er gebeuren als God die hemel opent?’ Het maakt het geheel tot een boeiend geheel met enerzijds een prachtige bijbelstudie over Jesaja 63 en 64 en anderzijds pittige beschouwingen over de invloed van de Verlichting op ons denken.

Als ik terugkijk zie ik enerzijds heel veel zegen van God. Jonge mensen die tot geloof kwamen in de koffiebars van Youth for Christ, een bloeiende jongerenbeweging die ik mocht opstarten in Denemarken, gemeenten die uit de neergaande spiraal kwamen en nieuwe bloei en groei lieten zien. Het Evangelisch Werkverband dat als vernieuwingsbeweging haar plek vond in kerkelijk Nederland. Maar terzelfdertijd was er ook de leegloop van de kerk, miljoenen mensen keerden de kerk de rug toe. De meesten van hen gaan nu als ‘spirituele zoekers’ door het leven, als ‘ietsisten’ die ergens wel geloven dat er ‘meer’ is tussen hemel en aarde maar dat zeer verschillend invullen.

De diepe overtuiging dat God wel degelijk zijn zegen wil geven is voor mij een sterke drijfveer geweest om door te gaan. Ik eindig het boek dan ook met de droom van een opwekking in ons land. Waarom niet? Momenteel mag ik me inzetten voor project MEER, een samenwerkingsverband van 21 kerkgenootschappen en organisaties, die graag het publieke debat willen aangaan over de vraag ‘Is er meer?’ (zie www.kerk.nl hierover).

Want als God de hemel opent, dan gaan de ogen open, dan gaan de harten open, dan kunnen er bijzondere dingen gebeuren, ook in ons land. In de jaren ’70 zagen we dat in de jeugdcultuur. Wie weet zien we het in de komende jaren weer gebeuren!

Ds. Hans Eschbach


Van ds. Hans Eschbach verschijnt deze week het boek Als God de hemel opent. Uitzien naar meer werk van de Geest. Lees het interview met ds. Hans Eschback op de website van Reformatorisch Dagblad.

Categorieën

Reacties (1)

 • lezer schreef:

  Geachte heer Eschbach,

  U kunt misschien maar beter wat minder dromen. En gewoon de werkelijkheid accepteren. Want God is ook aanwezig in oordeel. Het evangelie is immers een boodschap over zonde, gerechtigheid én oordeel.

  De meeste dromers over opwekkingen zien altijd ”mooie” ”fijne” dingen. Maar de realiteit is anders. Bijv. die jongerenbeweging waar u zo positief over bent: het zijn ”kanjers voor God” geworden. En kijk eens wat die invloed van het evangelicalisme ondertussen allemaal teweeg heeft gebracht: beschamende Jezus quizz (EO), Chr. media hypes en nog veel meer ”doe godsdienst”.

  Eerder een gevolg van de verlichting dan van het authentieke geloof van de Vroege Kerk. Het evangelicalisme is eerder een aanjager van het verlichtingsdenken, een mens en ik gerichte religie. Laten we hopen dat de mensen de komende jaren terugkeren naar de bijbel en het authentieke chr. geloof van weleer, dan naar nog meer ”kanjers voor God”.

  En een opwekking daar waar weinig bijbelkennis meer is? In Wales hield dat daardoor ook niet lang stand indertijd. Als God de hemel opent is het resultaat misschien wel minder te benijden: vervolging.

  Of er ”MEER” is. Als het maar niet ”meer” van de post-moderne mens is, zoals in veel chr. organisaties met hun enorme activisme en programma’s en dito geschooi om fondsen, vandaag aan de dag. Het evangelie is geen programma en ook niet maakbaar.

  met groet