Aftrap van het Barth-jaar (2018-2019)

27 september 2018

Op 10 december is het vijftig jaar geleden dat Karl Barth overleed. Vijftig jaar lang had hij de theologische wereld verbaasd, geboeid, geërgerd, begeesterd – en gedomineerd. Het Barth-jaar (2018-2019) wordt groots geopend met een studiedag op 10 december van dit jaar. U bent allen welkom.

‘Zo spreekt de Heer’
Ongegeneerd over God spreken

Hoe staat het met erfenis van Barth, vijftig jaar na zijn dood en honderd jaar na Tambach? Wie heeft er nog een boodschap aan zijn theologie? Moeten we er een boodschap aan hebben?
Tijdens het Barth-jaar (2018-2019) komen die vragen breed aan de orde.

Deze studiedag, op 10 december, is de eerste in een reeks. Op 3 april 2019 vindt er in De Glind een studiemiddag plaats over ‘De christen in de maatschappij’, met medewerking van onder meer Marianne Thieme, en in september 2019 komt er een bijeenkomst over Barth en de interreligieuze ontmoeting anno nu.

Opening Karl Barth jaar 2018-2019

De aftrap vindt plaatst op 10 december 2018 bij de Thomaskerk te Amsterdam, Prinses Irenestraat 36, 1077 WX Amsterdam.
Het programma duurt van 10.00-16.30 uur.

Toegang gratis, aanmelden is wel verplicht, via www.pthu.nl/actueel/agenda


Programma eerste studiedag Barth-jaar (2018-2019)

Kees van der Kooi zal als kersverse emeritus vertellen over zijn jarenlange affaire met Barths theologie, en zijn ongegeneerde spreken over God. Kan dat nog zoals Barth dat deed? De onlangs aangetreden hoogleraar Maarten Wisse zal Barth op zijn manier ‘kraken’ om te zien wat hij te zeggen heeft. En in groepen lezen we een korte tekst van Barth: wat triggert ons? Is het bekoring of ergernis?  En wat kunnen we ermee in de kerkelijke praktijk en maatschappelijke realiteit?

Verder werken aan deze dag onder meer René de Reuver en Gerard den Hertog mee.

De eerste studiedag is powered by Protestantse Theologische Universiteit en Barth-stichting Nederland.

Karl Barth-jaar

Misschien vindt u het volgende boek ook interessant:

Karel Blei - Karel Barth

    

‘Een mooi, toegankelijk overzichtswerk voor iedereen die Barth nader wil leren kennen’

Karl Barth en zijn theologische weg door de tijd laat zien hoe de Duitse en Europese geschiedenis van die eeuw doorklinkt in het theologisch werk van Barth, die zich tegen het nationaalsocialisme verzette en na de Tweede Wereldoorlog de vanzelfsprekendheid bekritiseerde waarmee het Westen zich liet meeslepen in de Koude Oorlogretoriek.


N.a.v. Karl Barth en zijn theologische weg door de tijd | Karel Blei | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als paperback | Als e-book