5 vragen aan… Annemarie van Heijningen

9 februari 2015

Van Annemarie van Heijningen verschijnt deze week het nieuwe boek Refomeisje. We stelden Annemarie 5 vragen, die ze hier beantwoordt.

Voorplat Refo-meisje small

1. Uw boek in één zin:

Een boek over God, mensen en een cultuur: de reformatorische cultuur.

2. Hoe helpt uw boek de lezer verder?


Refomeisje is een boek dat triggert. Voor veel lezers die een vergelijkbare zoektocht achter de rug hebben, zal het verhaal een feest van herkenning zijn. Herkenning is iets moois. Herkenning heeft iets heilzaams. Van meelezers weet ik inmiddels dat Refomeisje een boek is waar je van gaat denken en waarover je wilt praten. Dat laatste, daar hoop ik vooral op: dat Refomeisje de aanleiding wordt voor het voeren van waardevolle gesprekken. Gesprekken tussen christenen. Gesprekken tussen ouders en kinderen. Gesprekken waarbij het ene hart reikt naar het andere.

3. Waarin onderscheidt uw boek zich van andere boeken in dit genre?


Ik wilde niet het zoveelste zure boek schrijven over de reformatorische cultuur. Refomeisje is in die zin geen afrekening met mijn wortels. Het verhaal is respectvol en warm beschreven. Tussen de regels door worden weliswaar kritische vragen gesteld: waarom ging het soms zoals het ging? Maar de dankbaarheid en de verwondering voeren de boventoon.
Ik heb veel dingen meegekregen waar ik blij mee ben: levensernst bijvoorbeeld, niet te verwarren met bangmakerij. Levensernst gaat over levensvragen: waar gaat je reis naar toe en waarom ben je op deze wereld?
Daarnaast ben ik opgevoed met eerbied voor God en met oog voor Zijn heiligheid en grootheid. Deze eigenschappen van God moeten we als christenen niet uit het oog verliezen, toch?
Verder ben ik blij met de muziek die we luisterden. Al die liedjes over God (met dank aan de bundel van Johannes de Heer) zitten veilig in mijn hoofd en in mijn hart. Dat geeft een soort triomfantelijk gevoel: niemand, zelfs alzheimer niet, kan me deze schat ooit afnemen.
En, last but not least: Bijbelkennis. Ik doe nog dagelijks mijn voordeel met wat ik vroeger leerde. Veel christenen zeggen: het gaat erom dat een kind het Vaderhart van God kent. Helemaal mee eens. Maar feitenkennis is ook belangrijk. Ik denk niet dat je die twee tegen elkaar moet uitspelen.

4. Met wie zou u het liefst over uw boek van gedachten wisselen?

De eerste persoon die bij me bovenkomt: dominee Moerkerken, de ‘voorman’ van de Gereformeerde Gemeenten.

5. U gaat een tijdje naar een zonnig eiland zonder wifi. Welke 5 boeken gaan in elk geval op de e-reader?

Ik heb geen e-reader. Boeken moeten van papier zijn en na een tijdje lekker muf gaan ruiken. Deze top-5 zou in mijn koffer gaan: de HSV-jongerenbijbel, Het Lam (Peter de Vries), Dossier 333 (Bé Nijenhuis),  Verborgen genade (Jerry Sittser) en Het geheim van de schrijver (Renate Dorrestein).

Bekijk hier een filmpje met Annemarie.

Klik hier om de eerste bladzijden van Refomeisje te lezen.

Klik hier voor meer informatie over het boek.

Refomeisje

Refomeisje - Annemarie van Heijningen-Steenbergen

In Refomeisje kruipt Annemarie in de huid van het meisje dat ze was. Met een mengeling van verwondering en dankbaarheid kijkt ze terug naar de kerk en de omgeving waarin zij tot geloof kwam.
Het verhaal biedt een respectvolle inkijk in de refocultuur en is herkenbaar voor ‘insiders’.
Een openhartig relaas, kwetsbaar, spiegelend en warm van toon.
Refomeisje is een boek dat tot nadenken stemt en gespreksstof oplevert.

Categorieën