Gratis artikel: Gods Menigte van Engelen

13 december 2018
Gods ME

Bij Lukas 2:8-15

In onze kerstboom hangt van alles. Onder andere ook een engeltje, een lief klein engeltje. Dat hoort toch al sinds mensenheugenis bij Kerst? Een oud kerstlied luidt niet voor niets ‘Engelkens door ’t luchtruim zwevend’.

– Kees van den Berg

 

Maar waarom eigenlijk engeltjés? Waarom zo’n verkleinwoord? De Bijbel gebruikt dat nooit. Daar gaat het altijd over engelen. Psalm 103:20 noemt ze ‘sterke helden die doen wat God zegt’. Als Jakob engelen van God ontmoet, noemt hij ze een ‘leger van God’ (Genesis 32:3). Ze boezemen diep ontzag in.

De engelen die aan de herders verschijnen in de kerstnacht worden ook ‘een groot hemels leger’ genoemd (Lukas 2:13). De Naardense Bijbel spreekt over ‘hemelse strijdschaar’. Iemand noemde de engelen dan ook ‘Gods ME’, Gods Menigte van Engelen, maar ook: Gods Mobiele Eenheid. Dat is iets anders dan een verzameling schattige engeltjes.

 

Spreekkoor

Rond die engelen in de kerstnacht is er nog zo’n misverstand: dat ze zongen. ‘Hoor de engelen zingen d’eer’ luidt een ander bekend kerstlied. Maar nauwkeurig lezen leert dat er staat (en ik citeer wederom uit de Naardense Bijbel): ‘zij loven God en zeggen.’ De engelen zingen niet, maar spreken. Wat er volgt – het ‘Ere zij God’ – is dus een spreekkoor. Het wordt door de engelen gescandeerd.

De engelen scanderen het ‘ere zij God’ niet als wens, maar als een gegeven

Dat past ook bij een leger. Soldaten kunnen dat ook: scanderen, een gezamenlijke strijdkreet laten horen. Het ‘Ere zij God’ is dus een strijdkreet, een proclamatie.

Die strijdkreet is een reactie op de verkondiging van de ene engel in vers 11: ‘Vandaag is jullie redder geboren. Hij is de messias, de Heer.’ Wat daar de gevolgen van zijn, wordt door de rest van de engelen geproclameerd. ‘Ere zij God’ is dan ook geen wens. In het Grieks staat er helemaal geen werkwoordsvorm. Letterlijk staat er: ‘Eer aan God in de hoogste hemelen.’ De engelen scanderen het niet als wens, maar als een gegeven. Nu de redder, de messias, is geboren, ontvangt God in de hemel de eer.

‘Eer’ is in de Bijbel letterlijk de stralende heerlijkheid die God omgeeft, die van Hem afstraalt. God straalt er dus zelf van, van wat er in Bethlehem gebeurt. Het laat de hemel niet onberoerd, dat Jezus geboren wordt!

(…)

 

Lees het volledige artikel hier.

 


 

Woord&Dienst: Wieg

 

Een rijk decembernummer

Woord&Dienst Wieg

Aan de hand van het thema ‘wieg’ denken we na over de betekenis van Kerstmis. Wat zegt het dat Jezus in een voederbak gelegd werd? Hoe beleef je het kerstfeest als je ver van je geboorteplaats weg moest vluchten en niet meer terug kunt?

Naast de thema-artikelen gaan ook Woord & Beeld en Bijbel Verstaan over Kerstmis. Verder aandacht voor het kerkasiel dat verleend wordt aan de familie Tamrazyan. In een drieluik reflecteren we op de kerkdienst als middel om de familie te beschermen. Met opinie, maar ook ervaringsverhalen.

Voeg daarbij nog een portret van pioniersplek Choral evensong + pub, een Touché over een tekst van Augustinus en alle overige artikelen en rubrieken en u heeft een rijk decembernummer in handen.

Bestel dit nummer hier.

 


N.a.v. Woord&Dienst | Wieg | Editie december 2018 | Uitgeverij KokBoekencentrum

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.