Verbondenheid bij Thanksgiving

27 november 2014

Vandaag is het Thanksgiving Day. Een Amerikaanse feestdag om samen met familie of vrienden te vieren en dankbaar te zijn. De gezamenlijke maaltijd is een centraal onderdeel van de dag, met gevulde kalkoen en speciale taart. Samen eten, de gezamenlijke maaltijd, is een teken van verbondenheid.

 

Voortdurend wordt in de Bijbel verteld over gebeurtenissen waarbij mensen samen de maaltijd genoten. Denk bijvoorbeeld aan de maaltijd die Abraham zijn bezoekers voorzette, toen zij hem kwamen vertellen dat hij vader zou worden. Of het diner dat Koning Esther had met haar man, toen zij hem vertelde dat Haman het Joodse volk uit de weg wilde ruimen. Of denk aan de maaltijd van Daniël en Belsazar, toen de hand verscheen die een waarschuwing op de muur schreef. Jezus voedde tweemaal een menigte van duizenden mensen, bovendien at Hij bij belangrijke Farizeeërs en gehate tollenaars. En natuurlijk de meest belangrijke maaltijd, die in kerken nog steeds regelmatig wordt herdacht en gevierd: het laatste avondmaal. Ook wel de eucharistie genoemd.

Eu-charistie betekent ‘goed geschenk’. Met deze maaltijd vieren we dat Jezus zich als een offerlam heeft opgeofferd, zodat wij voortaan altijd in zijn nabijheid kunnen zijn. Deze maaltijd is een teken van een verbond: Jezus is het goede geschenk, Hij maakt de verbondenheid tussen God en mens mogelijk. Bij de eucharistie herdenken we dat God een offer bracht aan ons. Voor het lijden en sterven van Jezus, was het andersom: toen brachten mensen offers aan God. Het eten afkomstig van een offer was grotendeels bedoeld voor de priesters. Er was slechts 1 offer waarbij de maaltijd van het offervlees was bedoeld voor God en degene die het offer bracht: het dankoffer. Dit offer bracht je om God te bedanken voor iets dat Hij had gedaan of gegeven. God gaf het offer terug aan jou – om er vervolgens samen van te genieten. Jij at van het offer en God at mee. Het brengen van een dankoffer eindigde daarom in een vrolijke maaltijd, om de vriendschap tussen God en mens te vieren. En vriendschap met de Eeuwige is Eeuwige vriendschap!

Wanneer wij vandaag een dankoffer brengen, door God te bedanken, Hem te loven en prijzen voor Wie Hij is en wat Hij doet, vieren we dus de vriendschap met Hem. Hij geeft aan ons, Hij betoont ons zijn trouw, omdat Hij onze vriend wilt zijn. Omdat Hij gezamenlijk met ons de maaltijd wilt houden. In Openbaring zegt Jezus: ‘Ik sta voor de deur en klop aan. Als iemand mijn stem hoort en de deur opent, zal ik binnenkomen, en we zullen samen eten, ik met hem en hij met mij.’

Stel je eens voor dat je vandaag de maaltijd met de Heer houdt. Wat zou je Hem voorzetten? Waar zouden jullie het over hebben? Wat zou je Hem vragen en wat zou Hij jou vragen? Voor welke dingen ben jij vandaag dankbaar?

 

Volg DANK op Facebook.

Inspiratieboek DANK biedt 52 weken lang inspiratie om een dankbaar leven te leiden en is hier te bestellen.

Reacties (2)

 • SCB (Sandra) Hermanus-Schröder schreef:

  Beste Marije,

  Wat een topidee om een inspiratieboek te schrijven over dankbaarheid! De tekst die je aanhaalt uit Openbaring 3:20 is een van mijn lievelingsteksten! En wat leuk dat je eindigt met verfrissende vragen! Ik heb er serieus over nagedacht en ik wil graag reageren. Misschien kom ik wat kritisch over, dat is echter niet persoonlijk naar jou bedoeld: het is een serieuze reactie n.a.v. jouw inspirerende gedachten! Ik hoop namelijk dat ik in mijn theologische zoektocht nog meer medereizigers zal vinden. Wie weet n.a.v. deze reactie …?

  WAT BIED IK DE HEER AAN
  Als de Heer vandaag maaltijd met mij houdt, zou ik Hem een feestelijk overvloedig plantaardig 4 gangen diner aanbieden, met kostelijke heerlijkheden uit de plantaardige keuken (zie ook het geweldige boek van Lisa Steltenpool, De Vega-revolutie).

  WAAR ZOUDEN WE HET OVER HEBBEN
  We zouden het hebben over de schepping en over Zijn Koningschap over het heelal (afgelopen zondag hebben we Christus Koning gevierd, dus dat komt mooi uit). Omdat wij thuis sinds anderhalf jaar met vreugde en overtuiging vegan zijn, wil ik het met de Heer hebben over de vragen die mij vandaag de dag bezig houden: over het onnoemelijke leed wat de mensheid de aarde, medemensen en dus ook dieren aandoen (o.a. door dit soort festiviteiten als Thanksgiving en de miljoenen kalkoenen die daarvoor moesten sterven of het komende kerstfeest en de miljoenen andere dieren die op ons bord belanden ter ere van wie, vraag ik me af …, ter ere van de Heer misschien?)
  Ook wil ik weten hoe Hij zelf denkt over al die brand,- dank,- en slachtoffers uit het Oude of Eerste Testament. En wat Zijn mening is over de wijze waarop wij heden ten dage de (Zijn) aarde exploiteren. Ook zouden we het hebben over animal rights en de fantastische theologische boeken van Andrew Linzey, zoals Animal Gospel.
  Verder weet de Heer toch als geen ander hoe de dieren naar hun aard geschapen zijn … Dus zou ik van Hem willen weten wat Zijn mening is over het hedendaagse instrumentele gebruik van dieren ten behoeve van de geneugten van ons mensen. Wat Hij nu bijvoorbeeld vindt van al die jassen met echt bont voor de sier op je kraag … Is dit zoals Hij of Zijn Vader de schepping heeft bedacht toen alles tot leven werd geroepen? Of heeft een dier in Zijn ogen intrinsieke waarde in zichzelf? Ik zou willen weten of de Heer in de loop der tijd van mening is veranderd en of Hij het prima vindt, hoe de mensheid op grote schaal de dierenwereld uitbuit … Krijgen wij zelfs Zijn zegen om hier vooral mee door te gaan …? Of denkt Hij er liever niet over na, omdat Hij alleen er ook niet zoveel aan kan doen (de bekende druppel en de gloeiende plaat …)
  Ik hoop, dat de Heer op al deze vragen zal antwoorden met:”Het gaat Mij allemaal zeer ter harte wat er met Mijn schepping gebeurt” en dan hoop ik, dat Hij me helpt in mijn worsteling en mij verdere inspiratie geeft in mijn theologische reflectie.

  WAT ZAL DE HEER MIJ VRAGEN
  Ik denk (ik hoop), dat Hij mij zal vragen of ik in mijn denken en geloven en leven Zijn wil zoek, en wat ik eraan doe om met compassie en liefde op te komen voor Zijn aarde en Zijn dieren (niet slechts onze huisdieren, maar in het bijzonder degene die onschuldig lijdt: het eenzame kalf in de megastallen, het geplette schaap door de onnodig vele transporten, het getraumatiseerde konijn in zo’n fabriek waar het levend wordt kaal geplukt om vervolgens teruggegooid te worden in de overvolle hokken en al die andere voorbeelden op Youtube van dieren die een gruwelijke of een stille dood sterven). En dan zal ik Hem mijn worsteling delen en Hem vragen of Hij mij met Zijn heilige Geest wil inspireren om samen met anderen nieuwe wegen te vinden en te gaan in onze tijd.

  WAAR IK DANKBAAR VOOR BEN
  En dan zal ik Hem mijn dankbaarheid betuigen om het enorm fascinerende prachtige leven in alle verschijningsvormen dat de Schepper ons heeft toevertrouwd en Hem vragen of Hij ons niet te hard wil oordelen als we voor Zijn rechterstoel komen te verschijnen wanneer Hij ons zal vragen, wat we hebben gedaan met Zijn schepping.

  Nogmaals, Marije, dank voor jouw gedachten.
  Het heeft me geholpen om weer verder te komen in mijn zoektocht van dankbaarheid!

  Veel zegen gewenst en succes met je blog / boek,
  SCB (Sandra) Hermanus-Schröder

 • Marije schreef:

  Ha Sandra,
  Dank je wel voor je uitgebreide en eerlijke reactie!
  Ik hoop met jou dat je medereizigers vindt n.a.v. de gedachten die je hebt en de vragen die je stelt. En gezien de literatuur die je noemt, heb je al enkele gidsen voor jouw weg gevonden!
  Ik wens je vrede en liefde,
  Marije

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.