Veertig dagen met Meester Eckhart

18 februari 2015

Een dagboek voor de Veertigdagentijd. Zo laat God en ik, wij zijn één. Veertig dagen met Meester Eckhart zich het beste omschrijven. Voor elke dag heb ik gezocht naar een passend citaat van de middeleeuwse mysticus Meester Eckhart. Het zijn korte citaten. Je kunt ze uit je hoofd leren, zodat je de rest van de dag het citaat kunt ‘herkauwen’. Of je schrijft ze op een briefje. Of je steekt het boekje bij je en slaat het citaat telkens even op. Hoe dan ook – de bedoeling is dat je de woorden van Eckhart meeneemt de dag in. Voor het einde van de dag schreef ik een korte overweging bij het citaat. Hoe dat eruit ziet? Nou, bijvoorbeeld zo:

 

Dag 1.
Alle schepselen zijn een voetstap van God…
(Uit de preek Ubi est, qui natus est)

Het randje van je sok, ’s avonds in de huid van je onderbeen gedrukt. Met, als je goed kijkt, het breipatroon zelfs zichtbaar. Zo is God.
God heeft ons geschapen, maar niet als speeltje om zich even mee te vermaken en daarna verveeld ergens achter te laten. Nee, God laat iets van zichzelf achter in zijn schepping, in ieder van ons. Een afdruk van zichzelf. En niet alleen in de mens, maar in álle schepselen.
In elk schepsel kun je iets van God bespeuren. Zijn afdruk, zijn indruk, zijn stempel. Dat is soms maar moeilijk voor te stellen. Om het maar even bij de mensenwereld te houden: ook in de buurman die mij met zijn lawaai tot ’s avonds laat in de weg zit? Ook in het familielid met wie ik telkens weer ruzie heb? Ook in die collega, die zijn poot graag stijf houdt? Ja, zegt Eckhart. Ja, ook in hen weerspiegelt zich iets van God.
In alle mensen, de leuke exemplaren én degenen die jou in de weg zitten, is God te bespeuren. Maar je moet soms wel moeite doen om het te zien.

Marga Haas, God en ik, wij zijn één. Veertig dagen met Meester Eckhart

Marga Haas is geestelijk verzorger in een hospice en geeft bezinningscursussen over o.a. Meester Eckhart. Daarnaast schrijft ze elke twee weken een column, waarin bijbel en mystiek samenkomen. Zie http://parelduiken.blogspot.nl en www.margahaas.nl.

 

 

Categorieën

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.