Een dominerend vraagstuk in Nederland

18 januari 2019

Weinig onderwerpen zijn zo complex als migratie. Natuurlijk schieten we te hulp als mensen in nood ons land binnenkomen. Maar er lijken ook grenzen te zijn aan wat we aankunnen, zeker als onze eigen identiteit bedreigd wordt. Tijd voor een christelijk perspectief op migratie, dat wegblijft bij het klassieke links-rechtsdenken.

In het boek Van migrant tot naaste zijn interviews met migranten en deskundigen te lezen. De interviews geven het vraagstuk een gezicht. In dit artikel kunt u de inleiding van het boek vinden. De inleiding is geschreven door René de Reuver (Scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland).

 


 

Herkenbaar fenomeen

Nederland is door de eeuwen heen een land geweest van immigranten, emigranten en grote binnenlandse volksverhuizingen. Daarmee is migratie – in essentie ‘het zich verplaatsen van personen over een grens van regio of land met het doel zich te vestigen’ – voor ons allemaal een herkenbaar fenomeen geworden.

(…)

Toch domineert de laatste jaren het migratievraagstuk de Nederlandse, Europese en mondiale politieke agenda op een andere manier. Migratie is voornamelijk immigratie geworden en migratie is een probleem geworden. Migranten zijn slechts nog mensen van buiten Europa die de Europese grenzen overgaan en zich vestigen in een van onze landen. Natuurlijk zijn de oorzaken van hun komst ingrijpend. Het gaat veelal om oorlogsgeweld, onvrijheid, politieke en economische instabiliteit in het eigen land. Veel vluchtelingen zijn hun leven in hun vaderland niet meer zeker. Ze verlaten hun land omdat ze thuis geen leven hebben. In Europa (en ook daarbuiten) zoeken zij een veilige, vrije en voorspoedige toekomst.

 

Lees de volledige inleiding hier. 

 


 

Van migrant tot naaste – René de Reuver e.a.

Van migrant tot naaste - René de Reuver

 

René de Reuver en Dorottya Nagy trappen af met relevante vragen rond migratie. Wat zegt de Bijbel over migratie? Welke rol speelt macht? Hoe ben ik geworteld? De antwoorden zijn een spiegel voor de lezer.

Zes interviews met migranten geven het vraagstuk een gezicht. Daarnaast bevat dit boek interviews met deskundigen, waaronder Bernhard Reitsma en Kathleen Ferrier.

 

Bestel het boek hier

 


N.a.v. Van migrant tot naaste | René de Reuver | Uitgeverij KokBoekencentrum | als hardcover

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.