Een land zonder volk, dat vroeg om een volk zonder land

4 december 2018

Geschiedenis is in. Oktober was de maand van de geschiedenis. Op TV wordt dezer dagen een historische serie vertoond over de tachtigjarige oorlog. Wie een beetje goed oplet, merkt dat er een groot verschil bestaat tussen wat we daarover op school hoorden en leerden en wat deze periode van opstand, strijd, dood en verderf,  godsdiensttwisten en burgeroorlog voor de ontwikkeling van ons land betekende. Natuurlijk van Alkmaar begint nog steeds de victorie, maar vraag niet hoe te midden van alle verraad, wreedheid en verkettering weinig in deze revisie van het oude verhaal lijkt op wat we ervan dachten te weten.

 

Historische mythen

Ook wij kennen historische mythen, terugkijkend van de laatste Wereldoorlog tot de opstand van de Bataven aan het begin van onze jaartelling. Volken en mensen hebben zulke mythen nodig om hun identiteit gestalte te geven. Helaas wordt er vaak mee aan de haal gegaan in populistische praatjes over onze eigenheid en identiteit, de roep om de VOC-mentaliteit van allen wiens Nederlands bloed door de aderen stroomt van vreemde smetten vrij! Dat was in het oude Israël niet anders. En, dat is ook niet anders in de moderne staat Israël, die vooral gebaseerd is op de historische mythe van de landbelofte en het lege land Kanaän-Palestina. Palestina dat in de afgelopen eeuwen een land zonder volk was, dat vroeg om een volk zonder land.

 

De verzwegen geschiedenis

Ik heb in mijn boek net zoals in de serie ’80-jarige oorlog’, op basis van de bekende feiten een alternatief geschiedverhaal over Palestina verteld. Een verhaal dat laat zien dat op geen enkel moment deze regio alleen maar werd bewoond of in bezit werd gehouden door het volk Israël. Een land dat op geen moment in het verleden helemaal joods is geweest. Het was altijd al een land waarin verschillende volken samen woonde, die het land nolens volens met elkaar moesten delen.

Ik heb beschreven hoe ik daar langzaam achter ben gekomen en hoe ik er tenslotte toe ben gekomen dit boek te schrijven. Ik wil jullie ook vertellen wat ik met mijn boek beoog te zeggen. Want deze geschiedenis van Palestina en Israël beoogt niet slechts een interessante intellectuele exercitie te zijn. Het wil ook een nieuwe horizon openen op een vastgelopen conflict. Ik geef jullie geen samenvatting van mijn boek. Mijn boek is al een samenvatting van meer dan dertig eeuwen in ruim 300 bladzijden, zeg maar gemiddeld tien bladzijden per eeuw.

Wie wil weten waar de naam, het land en het volk van Palestina vandaan komen en hoe er door al die eeuwen heen ook Palestijnen in het Heilige Land woonden naast Israëlieten, Judeeërs en Joden, die adviseer ik gewoon mijn boek te gaan lezen! Maar denk erom, het is nu eens niet de bekende geschiedenis, maar de vaak verzwegen geschiedenis van het land. In dit boek komt eigenlijk het land zelf aan het woord met allen, die er woonden aan weerszijden van de Jordaan door de eeuwen heen.

(…)

 

– Meindert Dijkstra, 10-11-2018

 

Lees de volledige bijdrage hier.

 


Palestina en Israël – Meindert Dijkstra

Palestina en Israël - Meindert DijkstraEen verzwegen geschiedenis

Dit boek is een wetenschappelijke historische studie over de onbekende geschiedenis van Palestina en Israël vóór de stichting van de staat Israël in 1948. Het is een verzwegen geschiedenis van winnaars en verliezers in hetzelfde land, van de 13e eeuw voor Christus  tot aan de Eerste Wereldoorlog.

Dit boek helpt te begrijpen waarom de Palestijnen, wat ook hun herkomst is geweest, al eeuwenlang geworteld zijn in hun erfgoed Palestina en nog altijd recht hebben op een eigen land, volk en staat.

 

Bestel het boek hier

 


N.a.v. Palestina en Israël | Meindert Dijkstra | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als paperback | Als e-book

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.