Levenskunst

Interview met Jan Willem van Straten

26 september 2019

Vorige week is ‘Je kunt het’ van Jan Willem van Straten verschenen. In dit boek deelt Dominee Baardmans zijn tien lessen voor een zinvol leven. Lees hier het interview met de auteur.

Waar ik uit liefde werd geboren en hoop in liefde aanvaard te worden

30 mei 2019

Marinus van den Berg publiceerde onlangs het boek Dicht op de dag, waarin hij beschrijft wat hem elke dag bezig houdt. Lees hier een kort interview met hem.

Leven in de vrijheid die God heeft

29 mei 2019

Dinsdag 28 mei waren auteur Jorieke Eijlers-Fredrikze en Thijs Noorlandt te gast bij Groot Nieuws Radio om hun boek Verlangen naar vrijheid te bespreken.

Elise Brouwer over haar depressie: Accepteer dat er soms geen vooruitgang is…

16 april 2019

Elise worstelt met depressie. Voor deze blog schrijft ze over de stijgende lijn in depressie.

Interview met … C.F. ter Horst over boek Pater Frans van der Lugt

6 april 2019

In dit interview vertelt Cilia ter Horst over het boek van Pater Frans van der Lugt, Wie ben jij, o liefde waarvoor zij de vertaling verzorgde.

Ad Nuijten over het boek Denkend aan de dood kom ik tot leven

6 april 2019

Ad Nuijten, gynaecoloog niet praktiserend / SCEN-arts niet praktiserend schreef een reactie op het boek Denkend aan de dood kom ik tot leven van Piet Schelling. Wij mochten zijn commentaar delen via Theoblogie.

Dementie vanuit een theologisch perspectief

2 april 2019

Tim van Iersel noemt zich dementiedominee, en heeft zich gespecialiseerd is in zingeving en ethiek bij dementie. Op 22 maart hield hij tijdens het symposium Godvergeten een lezing die u hieronder kunt lezen.

Dementie: een pastorale en theologische uitdaging

30 maart 2019

Er komt een cursus aan voor predikanten, geestelijke verzorgers en pastoraal werkers over dementie. Deze cursus biedt praktische tools om de uitdagingen die dementie biedt aan te gaan.

Interview met Piet Schelling

27 maart 2019

Lees hier het interview met Piet Schelling naar aanleiding van zijn nieuwe boek Denkend aan de dood kom ik tot leven.

Wat is jouw wereldbeeld?

20 juni 2018

Zie je jezelf als eigenaar van de natuur, rentmeester? Of geloof je eerder dat je partner bent van de natuur, of participant, net als de andere schepselen?

Annemiek Schrijver in gesprek met priester Antoine Bodar over depressie.

13 februari 2018

‘Depressie is een containerbegrip.Het betekent van alles en daardoor betekent het ook helemaal niets.’ Antoine Bodar is ’s lands bekendste priester en een even geliefde als verguisde gast in televisieprogramma’s: zelden verlegen om een mening, altijd bereid om een lastig standpunt te verdedigen. Minder bekend is het dat hij, net als velen, kampt met terugkerende perioden van depressie. Een priester […]

‘De evangeliën behoren tot de meest feministische literatuur’

26 januari 2018

Lucetta Scaraffia over vrouwenemancipatie in de Katholieke Kerk.

Psychische schade door theologische uitspraken: 5 tips om te voorkomen

7 juni 2017

Communiceren in de kerk en in het pastoraat met wat meer context, begrip en nuance kan al veel verschil maken voor mensen met hechtingsproblemen.

Over het verlangen naar vrijheid

30 mei 2017

In het nieuwste nummer van het tijdschrift Open Deur staat onderstaand artikel van Stephan de Jong over het verlangen naar vrijheid.   Waar de vogels me aan herinneren Als iemand me zou vragen wat voor dier ik zou willen zijn, zou ik antwoorden: een vogel. Een meeuw graag. Of een merel. Vogels vertegenwoordigen lichtheid en […]

Alain Verheij over de kracht van humor

20 juni 2016

Lachen stelt ons in staat om slecht hanteerbare situaties lichter te maken en de tegenstrijdigheden in het leven even te verzoenen