Jezus en de mensen met geld

15 juli 2014

Drs. Pieter L. de Jong was ruim 20 jaar seniorpredikant in de Oude of Pelgrimvaderskerk in Rotterdam-Delfshaven (PKN). Sinds zijn emeritaat is hij interimpredikant in Wijk bij Duurstede en assistent-predikant in Rotterdam-Delfshaven. Van zijn hand verscheen vorige maand het boek Jezus en de mensen met geld. Lees hieronder het interview met hem.

 

“Het gevoel dat je afhankelijk bent van mensen en ook van God neemt toe wanneer je arm en ellendig  bent. Het neemt af wanneer je een groot huis, een dikke auto en veel geld op je rekening hebt.” Aan het woord is Drs. Pieter L. de Jong. Hij schreef recent het boek ‘Jezus en de mensen met geld’, gebaseerd op een prekenserie die hij begon na het uitbreken van de financiële bankencrisis. “Jezus was wel heel kritisch ten aanzien van geld en bezit.”

 

Jezus vertelde veel verhalen over geld. “Vaak stelde Hij geld voor als onbetrouwbaar, zeg maar als een instinker. Iets wat je hoop en zekerheid lijkt te geven, maar wat je uiteindelijk totaal in de steek laat. Veel mensen bouwen hun zekerheid op het geld en de bezittingen die ze hebben.” Zo vertelde Jezus het verhaal van een zakenman die zijn bedrijf uitbreidde met als doel te kunnen rentenieren. “Het probleem van die man was dat hij z’n geld oppotte met als doel om de rest van zijn leven met z’n hoedje in de zon te kunnen gaan zitten.
Lekker achterover in z’n Zwitserleven stoel. Dat is de grote verleiding; dat als je veel geld hebt, dat je denkt ook over je eigen leven te kunnen beschikken als een soort bezit, en dus de zekerheid van het leven zelf in handen denkt te hebben. Dat is niet zo. Je kunt als rijk mens misschien wel een betere arts betalen, maar uiteindelijk ben je net zo sterfelijk als ieder ander mens.”  De man werd in het verhaal van Jezus dan ook gekwalificeerd als een dwaas. God tegen hem zei: ‘Dwaas, laat nu net deze nacht je leven van je worden teruggevorderd.’

Lees het volledige interview op CIP.nl.

 

 

Categorieën

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.