Hun God de mijne

25 juni 2014

Marjoleine de Vos besprak in NRC Handelsblad het nieuwe boek van dr. Martien Brinkman Hun God de mijne. Over de God van Gerrit Achterberg, Hendrik Marsman, Martinus Nijhoff en Ida Gerhardt . Hieronder het eerste deel van de recensie. Voor de hele recensie wordt u doorverwezen naar de website van NRC.

Ooit vroeg Rudy Kousbroek zich af hoe het kwam dat hij de poëzie van Willem Jan Otten waardeerde, maar zijn essays over geloof onverdraaglijk vond. Zoals hij ook hield van gedichten van Ida Gerhardt die duidelijk met haar geloof te maken hadden, terwijl hij tegelijkertijd allergisch was voor elke beleden geloofsovertuiging.


Menigeen zal die vraag herkennen. Verwijzingen naar christelijke gedachtegoed of zelfs het aanroepen van God in een gedicht kan heel mooi zijn (‘Red Marsman, die in Frankrijk woont, o God’) . Maar zodra iemand buiten het gedicht om zulke dingen gaat zeggen, maakt de poëzielezer zich uit de voeten. Dat komt, heb ik altijd gedacht, doordat een gedicht, elk kunstwerk trouwens, ruimte laat. Ruimte om de beelden op een eigen manier te beleven, zonder dwang of dogmatiek. Daarbij is de niet-christelijke lezer waarschijnlijk geneigd om gedichten niet zo ‘gelovig’ te interpreteren, misschien zelfs wel om een dichter te ‘ont-christelijken’.

In de literatuurbeschouwing verdonkeremaant men wel iets te gretig de christelijke aspecten in het werk van dichters als Martinus Nijhoff, Gerrit Achterberg, Ida Gerhardt of Hendrik Marsman, vindt de theoloog Martien E. Brinkman.

Klik hier om de hele recensie te lezen.

Categorieën

Reacties (2)

 • Wilken Veen schreef:

  Het lukt mij niet de hele recensie te lezen. Iedere keer als ik KLIK HIER OM DE HELE RECENSIE TE LEZEN aanklik kom ik bij bestelinformatie. Ik heb het boek al lang, maar zou toch graag de recensie lezen. groet, Wilken Veen.

  • Boekencentrum schreef:

   Ik zie inderdaad dat de recensie op de website van NRC niet meteen wordt geopend. Recht onder de prijs die in rode cijfers staat vermeld, ziet u twee tabs: Productomschrijving en Besproken in NRC. Klik de laatste tab aan en de recensie wordt zichtbaar.

   Met vriendelijke groet,
   Redactie Theoblogie

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.