In zijn boek Hoe overleef ik moeilijke mensen introduceert psychotherapeut Jörg Berger beproefde strategieën voor de omgang met moeilijke mensen. Grensoverschrijders, praatjesmakers, dominante mensen, negatievelingen, wraakzuchtigen, vermijders en energieverslinders: ze bedoelen het niet slecht. Toch kunnen ze ons het leven zuur maken, energie uit ons zuigen en het uiterste van ons vergen. Hoe kunnen we ons daar effectief tegen beschermen? En, als het even kan, zonder zelf een moeilijk mens te worden?

RTL Nieuws heeft deze week een mooi artikel over het boek gepubliceerd. In het artikel worden vijf types moeilijke mensen beschreven. Mensen die energie zuigen, mensen die grenzen overschrijden, wrekers, pestkoppen en praatjesmakers. De hamvraag: hoe ga je precies om met deze types?

De reden dat sommige mensen ‘moeilijk’ zijn, is vaak omdat ze zelf moeilijke dingen meegemaakt hebben. Daarom verdienen deze mensen wel ons begrip, maar dat wil niet zeggen dat je onaangenaam gedrag lijdzaam over je heen moet laten komen.

In zijn praktijk krijgt Berger mensen over die tegen problemen aanlopen vanwege anderen, vertelt hij. “Als ze geen erg moeilijke persoonlijkheid in hun omgeving hadden als baas, schoonmoeder of buurman, zouden ze geen problemen hebben. Echt moeilijke types kunnen zelfs stabiele mensen op de rand van een zenuwinzinking brengen. Ik help mijn patiënten om moeilijke persoonlijkheden te begrijpen en met hen om te gaan.

 

Berger onderscheidt verschillende types met lastige persoonlijkheden, waarvan RTL Nieuws er vijf heeft uitgelicht. Op de website van RTL Nieuws kunt u de vijf types ‘moeilijke’ mensen vinden.

 

Klik hier om naar het artikel van RTL Nieuws te gaan.

 


Hoe overleef ik moeilijke mensen

Hoe overleef ik moeilijke mensen - Jörg Berger

 

Hoe kunnen we ons effectief beschermen tegen moeilijke mensen? En, als het even kan, zonder zelf een moeilijke mens te worden? Door de achtergrondinformatie over persoonlijkheidstypen, de tips en trucs en de voorbeelden uit de praktijk, is dit boek bijzonder leerzaam en waardevol voor omgang met mensen in ons dagelijks leven.

 

Bestel het boek hier

 


N.a.v. Hoe overleef ik moeilijke mensen | Jörg Berger | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als paperback | Als e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *