Evolutie. Stel dat het waar is…

17 mei 2017

Congres over de theologische implicaties van evolutionaire schepping

Op 22 september 2017 is er een debat over En de aarde bracht voort, geschreven door Prof. Dr. Gijsbert van den Brink. Christelijk geloof en evolutie, een studie van Gijsbert van den Brink. Een belangwekkend boek, gezien de complexe thematiek en spannende vragen voor orthodoxe christenen. Is aanvaarding van de evolutietheorie wel te rijmen met orthodox-christelijke opvattingen over de Bijbel, God en mens, zonde en verlossing?

Prof. Dr. Gijsbert van den Brink

Evolutie. Hoe serieus moeten we die wetenschappelijke theorie nemen? Orthodoxe christenen zijn daarover verdeeld, maar aanvaarden de theorie steeds vaker als gegeven. Ook al blijft het lastig uit te leggen hoe dit zich verhoudt tot hun orthodoxe geloof. Maar stel dat het waar is… wat zijn dan de theologische implicaties? Kunnen we terecht stellen dat ‘evolutionaire schepping’ ons geloof in en vertrouwen op God niet aantast? Welke consequenties heeft de theorie van ‘gemeenschappelijke afstamming’ voor ons mensbeeld, en is ‘natuurlijke selectie’ te rijmen met het godsbeeld dat de Bijbel ons presenteert?

Het blijft een complex thema en het gesprek tussen orthodoxe christenen lijkt soms muurvast te zitten.

In zijn boek En de aarde bracht voort. Christelijk geloof en evolutie (Boekencentrum 2017) onderzoekt Gijsbert van den Brink de consequenties van evolutie voor een orthodoxe christelijke theologie. Hij meent dat er op elke uitdaging waarvoor evolutie de theologie stelt een antwoord te geven is dat zich goed verdraagt met gereformeerde orthodoxie. Als hij gelijk heeft, hoeft niemand zich dus nog zorgen te maken of geloof in God, ook in orthodoxe en gereformeerde zin, nog wel mogelijk is gesteld dat evolutie onomstotelijk vast zou staan. Tegelijk maakt hij er geen geheim van, dat het ‘totaalplaatje’ er op onderdelen wel anders uit komt te zien.

De grote vraag is natuurlijk of hij gelijk heeft. Van den Brink verdient veel respect voor zijn studie, maar ook een open en kritische weging, want er staat nogal wat op het spel. Zijn antwoorden moeten zowel op hun geldigheid als op hun implicaties grondig worden bevraagd.

Tijdens het congres ‘Evolutie. Stel dat het waar is…’ is er volop ruimte voor die vragen. Zijn er vanuit Bijbel en theologie cruciale bezwaren tegen de aanvaarding van evolutionaire schepping in te brengen? Zijn de oplossingen die Van den Brink aandraagt aanvaardbaar binnen een orthodoxe theologie en op welke wijze wordt onze visie op God, mens en wereld, goed en kwaad, zonde, verlossing en eschatologie erdoor beïnvloed?

Een dag vol stevige maar open theologische gesprekken tussen evolutionair theïsten, creationisten en oorsprongsagnosten.

Dagvoorzitter: prof. dr. Frank van der Duijn Schouten

Klik hier om u aan te melden voor het congres
Klik hier om u aan te melden voor het congres en de studie-opdracht.

 Programma

Opening en inleiding door dagvoorzitter prof. dr. Frank van der Duijn Schouten. Persoonlijke introductie door prof. dr. Gijsbert van den Brink

Themablok 1 “Evolutie: hoe sterk staat de theorie precies?”

Prof. dr. ir. Henk Jochemsen
Prof. dr. Cees Dekker
Reactie prof. dr. Gijsbert van den Brink
Plenair gesprek
Open plenair gesprek
Lunchpauze

Themablok 2 “Natuurlijke selectie, creatuurlijk lijden en het karakter van God”

Prof. dr. Eric Peels
Dr. Almatine Leene
Reactie prof. dr. Gijsbert van den Brink
Plenair gesprek
Themablok 3 “Gemeenschappelijke afstamming en theologische antropologie”

Prof. dr. Wim van Vlastuin
Prof. dr. Arnold Huijgen
Reactie prof. dr. Gijsbert van den Brink
Plenair gesprek
Pauze

Themablok 4 “Evolutietheorie en heilsgeschiedenis: schepping, historische Adam, zondeval en verlossing”

Prof. dr. Mart Jan Paul
Dr. Dolf te Velde
Reactie prof. dr. Gijsbert van den Brink
Plenair gesprek
Open plenair gesprek, terugblik, vooruitblik
Napraten met hapje/drankje

Certificering

Wilt u aan dit congres deelnemen in het kader van nascholing? Via PEP is aan dit congres een opdracht ter grootte van 1,5 EC (42 uur) verbonden. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Diversen

  • Toegangsprijs is inclusief koffie/thee, lunch en borrel
  • Er zijn enkele boekentafels aanwezig.

Bereikbaarheid en parkeren

Congrescentrum De Schakel, Oranjelaan 10 te Nijkerk, ligt op slechts 200 meter afstand van het NS-station en is rechtstreeks te bereiken vanaf de intercitystations Amersfoort, Utrecht en Zwolle (2 x per uur).
U kunt vrij parkeren bij het NS-station (P+R) en aan de Oranjelaan kunt u gratis parkeren middels een parkeerschijf (blauwe zone). Parkeergarage ‘De Oosterpoort’ is de dichtstbijzijnde overdekte parkeergarage. De ingang is bij de rotonde even voorbij De Schakel. Het parkeertarief is € 0,70 per uur. U kunt echter ook een dagkaart tegen een gereduceerd tarief bij De Schakel aanschaffen. Hiervoor betaalt u € 4,00.

En de aarde bracht voort

Auteur Gijsbert Brink | Pagina’s 200 | Imprint Boekencentrum | Uitvoering Paperback | Uitgeverij VBK Media | ISBN 9789023971535 | Verschijningsdatum 29 jun. 2017

Categorieën

Reacties (1)

  • Dirk Hanemaaijer schreef:

    Zoals Sir Arthur Conan Doyle zo welbespraakt uitdrukte in zijn Sherlock Holmes reeks: “Wanneer je het onmogelijke elimineert, dan moet wat overblijft de waarheid zijn, ongeacht hoe onwaarschijnlijk die is”. Inzake het debat tussen het creationisme en het evolutionisme, is na een 6 jaar durend (fulltime) eliminatie proces. De enige overgebleven waarheid; “God die ondoorgrondelijk is (Job 5:9 & 9:10 – Jes.40:28d), heeft een ondoorgrondelijke schepping gecreëerd (vgl Pred.11:5 – Ps.145:3). Die zonder ingeschapen ouderdom, toch op evolutie lijkt (vgl Jes.55:9 – Rom.11:33..34), daar God niet kan liegen (Tit.1:2/hsv)”. Alle bijbelteksten en alle ‘evolutionistische’ onderzoeken, kunnen sinds 1998 volkomen probleemloos met elkaar worden geharmonieerd. In de daarop aansluitende controle-periode van 19 jaar, is er totaal niets gevonden, wat deze stelling kon ontkrachten. Wetenschappelijk gezien is dit tot een hoogstaande vorm van bewijsvoering. In deze 19-jarige controle-periode viel het overigens op. Dat evolutionisten vele wetenschappelijke onderzoeken, niet kennen en/of negeren. Die stuk voor stuk hun theorie onderuit konden halen. En dat creationisten de implicaties van vele tientallen bijbelse grondteksten, niet kennen en/of negeren. En zelfs (onbewust) gegevens aan de Bijbel toevoegen, wat verboden is (Opb.22:18..19). Met als gevolg dat ze hun visie, niet op een wetenschappelijke wijze onderbouwen.

    De bovenstaande stelling is gebaseerd op de spreekwoorden: 1) “De waarheid ligt vaak in het midden”, 2) “De gulden middenweg kiezen”, en 3) “Waar twee honden vechten om een been, de derde gaat er mee heen”. De eerste die kan bewijzen dat de eerder genoemde conclusie niet klopt. Krijgt 10.000 euro, of zo u wilt 20.000 euro. Maar voor dat hogere bedrag dient u zich wel eerst aan te melden. En daarbij hetzelfde bedrag aan uw opponent toe te kennen, als uw poging mislukt. Wilt u dit bedrag nog verder verhogen, dan dient u daarover eerst in contact te treden.

    De onderbouwing vindt u op website: bijbelwetenschap.wordpress.com

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.