Eerste Advent: ‘Advent creëert mensen, nieuwe mensen’

29 november 2015

Ook dit jaar helpt Theoblogie in de voorbereidingen op het kerstfeest. Op de eerste Adventszondag doen we dat met de woorden van Dietrich Bonhoeffer bij Lukas 21 vers 28:

“Wanneer dat alles staat te gebeuren, richt je dan op en hef je hoofd, want jullie verlossing is nabij!” (NBV)

Laten we ons toch niet vergissen. De verlossing komt, of we het weten of niet, en de vraag is alleen: laten we die ook tot ons komen of verzetten we ons? Laten we ons in deze beweging, die vanaf de hemel op de aarde komt, meenemen of sluiten we ons ervoor af? Het wordt Kerst, met ons of zonder ons, dat hangt van ieder van ons persoonlijk af. En dat zulk een waarachtig adventsgebeuren iets anders teweegbrengt dan een angstige, bekrompen, gedrukte, zwakke christelijkheid zoals we die steeds weer waarnemen, dat wordt duidelijk uit de twee geweldige aanmaningen die onze tekst inleiden: ‘… richt je dan op en hef je hoofd, want jullie verlossing is nabij!’ (Lucas 21:28).

Advent creëert mensen, nieuwe mensen. Ook wij moeten met advent nieuwe mensen worden. Hef uw hoofd, u, van wie de blik strak op deze aarde gericht is, die in de ban bent van de kleine gebeurtenissen en veranderingen op de oppervlakte van deze aarde; hef uw hoofd, u, die u teleurgesteld afgewend hebt van de hemel; hef uw hoofd, u, wiens ogen zwaar zijn van tranen; hef uw hoofd, u, wiens hoofd zich schuldbeladen niet opheffen kan; hef uw hoofd, uw verlossing is nabij. Er gebeurt nog iets anders dan wat u dagelijks ziet, iets veel belangrijkers – neem het waar, wacht en er zal iets geheel nieuws over u aanbreken. God zal komen, Jezus komt en u zult verloste mensen zijn.

Deze overdenking is afkomstig uit het Thematisch dagboek van Dietrich Bonhoeffer.

Categorieën

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.