Een levenlang leren – door drs. F.W. van der Rhee

9 februari 2012

In september van vorig jaar kwam uitgeverij Boekencentrum met een novum. Een catechesemethode niet voor jongeren, maar voor volwassenen. In samenwerking met de IZB kwam deze uitgave tot stand. Deze methode zal volgens de aankondigingen gaan bestaan uit twee deeltjes, waarvan het tweede later dit jaar zal verschijnen.

Als titel werd gekozen voor ‘Geloven met het hart’. En het moet gezegd: deel 1 draagt deze naam met ere. De auteurs (L. Dekker, E.K. Foppen en T. Jacobs) lijken erin geslaagd te zijn om twee werelden bij elkaar te brengen die nogal eens uit elkaar worden gehaald: die van kennisoverdracht en geloofsbeleving.

In de gemeente waar ik predikant ben bleek grote behoefte te bestaan aan een cursus die gepresenteerd wordt als ‘Opfriscursus geloven’. De aanmeldingen stroomden al snel binnen, in leeftijd variërend van halverwege de twintig tot rond de zestig. Drijfveer was meestal de noodzaak om oude kennis weer boven te halen en de geloofsleer weer eens op een rij te zetten en te ordenen. Maar toen de eerste avonden voorbij waren merkte ik ook ‘Entdeckersfreude’ bij deelnemers. Het doorpraten en –denken over de lesstof was een vorm van catechese, die vroeger nog niet bestond en een verademing voor nu bleek.

Met het doen verschijnen van deze methode is dus voorzien in een behoefte. De kerken van de Reformatie lopen soms nogal achter bij het ‘levenlang leren’, dat een gevleugelde uidrukking is geworden in de maatschappij. Op het werk worden allerlei cursussen aangeboden of zelfs verplicht gesteld. Waarom dat ook niet gedaan in de kerken van de Reformatie? Juist in de catechese ligt onze kracht!

De cursus is door diverse werkvormen en Powerpointmateriaal niet alleen voor de deelnemers erg toegankelijk gemaakt. Ook aan de cursusleider is gedacht. Een goede handleiding maakt het eenvoudig om de avonden voor te bereiden. De presentatie pas ik wel aan aan hoe ik de avond voor mij zie, maar deze aanpassingen zijn eenvoudig te maken. Alhoewel deze drie onderdelen (werkboek, handleiding, presentaties) nog wat beter op elkaar afgestemd kunnen worden, biedt het pakket een geweldige hoeveelheid materiaal.

Al met al een aanrader voor wie gemeenteleden wil bouwen in geloofskennis en wil verdiepen in spiritualiteit en onderlinge verbondenheid.


Drs. F.W. van der Rhee is predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk Rotterdam – Oost / Capelle a.d. IJssel. Lees zijn weblog, klik hier.

Categorieën

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.