Dr. A. van de Beek, bekend van onder andere Een lichtkring om het kruis, naar aanleiding van de verschijning van zijn nieuwe boek Mijn Vader, uw Vader. Het spreken over God de Vader:

We kennen de Vader door de Zoon. De Zoon doet de wil van de Vader. Het diepste wordt dit uitgesproken in het gebed van Jezus in Getsemane: ‘Vader, als het mogelijk is, laat deze beker dan aan Mij voorbijgaan! Maar laat het niet gebeuren zoals Ik het wil, maar zoals U het wilt.’ Daar leren we de Vader kennen. Bellini heeft deze scène uitgebeeld op zijn schilderij. Op een harde rots als knielbank bevindt zich de biddende Jezus. De Vader is verborgen. Het enige wat van de Vader zichtbaar wordt, is een engel die de beker komt brengen die Jezus drinken moet.Mijn vader uw vader

De Vader is verborgen in deze wereld. Hij wordt alleen zichtbaar in de Zoon die de beker van de dood en het oordeel drinken moet. Ook de Geest maakt de Vader zichtbaar in de wereld. Hij werkt in de kerk. Die is uitgebeeld in de drie slapende discipelen. Zo is de Vader zichtbaar in de wereld: in alle opzichten als de verborgene. Aan de horizon licht de nieuwe morgen. Sommigen zien daarin het licht van Pasen, dat over het lijden van Christus straalt.

De dageraad na deze nacht is echter niet het lichten van de paasmorgen. Het is de dageraad van Goede Vrijdag, toen Jezus ter dood werd veroordeeld en geëxecuteerd en tot de Vader riep: ‘Mijn God, waarom hebt U Mij verlaten?’ Er kwam geen antwoord. De Vader is verborgen – wij kennen Hem slechts in de Zoon die tot het einde zijn wil volbrengt, als het Lam dat de zonde van de wereld draagt.

Hieronder kunt u het eerste filmpje bekijken waarin dr. A. van de Beek ingaat op Mijn Vader, uw Vader, het zesde en afsluitende deel in de reeks Spreken over God.

Een overzicht van alle leverbare boeken van dr. A. van de Beek:

[huge_it_portfolio id=”3″]

One thought on “Video: Dr. A. van de Beek gaat in op zijn nieuwe boek Mijn Vader, uw Vader”

  1. Voor Predikanten misschien wel het belangrijkste boek dat in dit Reformatiejaar verscheen. Hier geen subjectivisme maar onversneden Gereformeerde Theologie. De Heiligheid van de Vader, en hoe te spreken over en tot Hem, onderwerpen die in een tijd van theologische vervlakking meer moeten zijn dan onderwerp van gesprek. Neem en lees!

Comments are closed.