“Tegen wie zegt: ‘Er is niets mooier dan dominee zijn’, zeg ik: houd alsjeblieft op met die onzin. Dit is een heel zwaar beroep.” Piet de Jong was jarenlang predikant in Rotterdam Delfshaven. In het tv-programma Andries sprak hij zondagavond over zijn predikantschap en de kerkelijke gemeente in Rotterdam. Toen de predikant in de gemeente kwam, was het nog de vraag hoe lang de kerk zou bestaan. Tijdens zijn periode als dominee is de kerk daar hard gegroeid. Vooral met veel jonge mensen en jonge gezinnen.

“De overgrote meerderheid in onze kerk was boven de 60 jaar. Meteen besloot ik: ik schrijf mijn preken voor de jonge mensen. Zij zijn druk bezig met hun relatie en identiteit. We hebben heel erg ons best gedaan om ze een thuisgevoel te geven. Ik heb altijd gezegd: ‘In een kerkgebouw komen, is thuiskomen bij God.’

Bekijk hier de uitzending van Andries.

2 thoughts on “Dominee-zijn is een heel zwaar beroep”

  1. ‘Niets mooier dan dominee zijn…’ Dat is wel erg hoog gegrepen. Maar dat het mooi werk is, mag en moet worden gezegd. Het lijkt me onzin om dat onzin te noemen. En met 38 jaar pastorie-ervaring op allerlei plekken weet (ook) ik redelijk waarover ik het heb.

  2. Ik ben het helemaal met Piet eens. Prachtig werk, vooral in het verpleeghuis voel ik me als een vis in het water. Zo dankbaar om daar iets van Gods liefde te mogen laten zien. Hij werkt door de demente geest heen. Niets mooier dan om dat te zien.

Comments are closed.