De twintigste Henri Nouwen-Lezing

23 oktober 2018

Zaterdag 1 december 2018 vindt de twintigste Henri Nouwen-lezing plaats. De lezing zal gaan over praktische spiritualiteit: zorg is het meest menselijke. U bent allen welkom vanaf 19.30 uur in de Janskerk in Utrecht (Janskerkhof). De toegang is gratis, maar het is wel gewenst om te reserveren via: nouwen@nouwen.org of Avenue Concordia 117, 3062 LG Rotterdam.

Reserveer hier

Programma

De lezing wordt uitgesproken in goed te volgen Engels. Stephan Posner, coördinator van L’Arche International, zal op deze avond spreken. Het volledige programma is nog in voorbereiding.

Stephan Posner (1963) is de coördinator van L’Arche International, een federatie van 152 gemeenschappen in 37 landen waar mensen met een handicap in gelijkwaardigheid met hun verzorgers leven. Stephans grootouders vluchtten uit Duitsland, toen Hitler aan de macht kwam. In Parijs, ondergedoken, overleefden zij de oorlog. Hij was 16 toen hij school verliet en als gewetensbezwaarder tegen de militaire dienst als assistent voor L’Arche ging werken. Daarna werkte hij kort in het familie bedrijf om zich toch weer te voegen bij L’Arche. Stephan ziet “zorg” als een essentieel kenmerk van menselijke zingeving en verzet zich tegen de toenemende economische, financiële en maatschappelijke degradatie van zorg tot last en kosten post. Zorg geven en ontvangen is wezenlijk mens zijn.


Henri Nouwen

Henri Nouwen is geboren in Nijkerk. Hij studeerde psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en schreef vele spirituele werken in het Nederlands en het Engels. Verder was hij missionaris in diverse landen in Latijns-Amerika en doceerde hij in de Verenigde Staten. Ook voer hij als geestelijke mee op de Holland-Amerika Lijn van de Koninklijke Landmacht. In maart 1965 nam Nouwen in de Verenigde Staten deel aan de Mars van Selma naar Montgomery, die werd geleid door Martin Luther King.

Een ontmoeting met de Canadees Jean Vanier opende Nouwens ogen voor de zorg voor en het leven met gehandicapten. In 1986 ging hij werken als pastor in een gemeenschap waar een thuis geboden wordt aan mensen met een verstandelijke beperking. Ook verbleef Nouwen enkele maanden in een Canadees klooster om het monnikenleven te kunnen beschrijven.

De in 1997 opgerichte Henri Nouwen Stichting houdt zijn gedachtegoed in leven.

365 meditaties met Henri Nouwen

365 meditaties met Henri Nouwen

Tijd nemen voor een dagelijkse meditatie was cruciaal voor Henri Nouwen. Het maakt deel uit van een ‘spiritueel leven’ Deze bundel is dan ook een uitnodiging om dit samen met hem te ontdekken.

Dit boek bevat een selectie meditaties van Henri Nouwen, verzameld uit zijn vele toespraken, boeken en brieven. Sommige werden nooit eerder gepubliceerd. 
Over alleen zijn, stilte, geborgenheid, liefde en meer vertrouwde thema’s van Nouwen.

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.