Henk Medema schreef op zijn weblog deze prikkelende bijdrage naar aanleiding van het boek De Messias leren van Edjan Westerman.

 

 

De messias leren, Israël kennen, Jezus liefhebben

Noem eens iets waar je het niet makkelijk over eens wordt. De Amerikaanse presidentsverkiezingen? Het klimaat? De Islam? De vluchtelingen?
Israël.

Een paar weken geleden zaten we in een Zuid-Hollands zaaltje met een zestig, zeventig mannen en vrouwen (vrijwel geen jongeren als ik me goed herinner). Ze hadden daar vier avonden lang vier moeilijke en omstreden thema’s op tafel gelegd, en die avonden met een aardige woordspeling HARTHOREND genoemd. Dat moest je dus doen, luisteren met je hart. Men vond blijkbaar dat ik wel goed de avond over Israel kon begeleiden, en ik zei nog ja ook. Nadat mijn iPhone navigatie me eerst bij de plaatselijke bridge-vereniging had gebracht (een tak van sport waarvan ik niet eens weet wat het is!), begreep ik, bij de juiste zaal aangekomen, dat het er daar om ging te proberen bruggen te slaan. Dankzij de rest van de aanwezigen, die het inderdaad niet eens konden worden maar heel vriendelijk bleven, reisde ik om een uur of half elf met een ietwat dubbel gevoel met m’n hybride auto weer oostwaarts.

Zou ik het nog eens wagen, iets over Israel te zeggen? Ik ben er vaak geweest, heb er veel over gelezen en gestudeerd, erover gesproken en geschreven. Israël is een belangrijk thema in het centrum van de Schriften, waar je noch rechts noch links omheen kunt. Politiek niet, theologisch niet, bijbels niet, hóe je er ook over denkt. Als titel van een boek kwam ik de intrigerende uitdrukking tegen ‘de Messias leren’ – en daar moest ik meer van hebben.

Lees hier de hele blog van Henk Medema.