De geboorte van Stap in de stilte

27 maart 2013

Stap in de stilte - Marjan BoschWat wonderlijk hoe de geboorte van een boek kan verlopen. Het begon met  een artikel over stilte in Open Deur, het adventsnummer van 2011. Fijn onderwerp, dacht ik, maar al gauw merkte ik dat schrijven over stilte de stilte zelf toch te veel vulde.  Het werden 40 stappen, ieder van een enkele regel, hoogstens twee. In willekeurige volgorde, zomaar wat mogelijkheden om elke dag een heilig, stil, rustgevend moment in te lassen. In de hoop dat er in de stille tijd voor kerst aandacht zou zijn voor licht, voor aarden, voor rust. Van stap 1 ‘Altijd. Stilte ligt voor het oprapen.’ tot stap 40 ‘Psalm 131. Verstild ben ik en gerust: geborgen als een kind bij zijn moeder zo ben ik, als een kind.’.

Maar toen het artikel klaar en verschenen was, en het kerstnummer onder het volgende nummer op de stapel verdween bleef de stilte me toch roepen. Er was heel wat gezaaid met al die ideeën, en er borrelden nog regelmatig stille gedachten op. Ik zette stappen om een praktijk voor stiltecoaching op te zetten, deelde de kopietjes van het artikel uit, maakte een kaartspel van de afbeeldingen die erbij hoorden. Vond ondertussen die willekeurige 40 stappen te veel rijp en groen door elkaar.

En toen begon het dromen over een eigen boek. Als ik nou eens een vorm verzin om die stappen in te delen. Als ik er een mooi aantal van zou maken  49, of 52. Als ik het nog diverser maak, meer uitwerk, meer inhoud geef…  De schrijfader was aangeboord en niet meer te stuiten. Toen ik eenmaal wist dat ik bij Meinema met dit mooie plan terecht kon kwam er rust en vertrouwen: als ik zelf de stilte kan opzoeken, dan komt dat boek er wel.

Een retraite in een klooster, een paar stille dagen in een oppashuis vlak bij het stilste bankje van Nederland: de stappen groeiden en bloeiden.  Ik werd er stil van, en vrolijk. De cirkels waarlangs ik de stappen indeelde kwamen vanzelf. Ik wil van buiten naar binnen, van de omgeving naar de kern, van de grote vraag ‘waar ben ik’ in de veelheid van alles waar we ons mee omringen, naar de kern van ‘hier ben ik’: ik ben thuis, het is goed.

Ik verdeelde mijn aandacht en stappen over verschillende inspiratiebronnen: natuur, geloof, mindfulness, creativiteit. Naar  buiten, naar binnen. Doen en laten. Zintuigen prikkelen, en aandacht naar jezelf brengen. De verschillende stiltebewegingen die ik de afgelopen jaren had gemaakt lieten zich gemakkelijk vangen. Die van de mindfulness: aandacht voor wat er is. Die van Iona: stilte beleven in geloof en natuur. Die van alledag: stilte hoeft niet groot en diep en ingewikkeld te zijn.

Eén vraag die me de afgelopen tijd gesteld werd houdt me bezig:  ‘het is toch geen christelijk boekje?’. Ik antwoordde snel ‘nee’, maar realiseer me tegelijkertijd dat het dat voor sommigen wel zal zijn: degenen die het opvalt dat God er een keer of wat in staat, met een hoofdletter.  Maar naast het God-woord staat ook universelere geloofs- en leeftaal:  eenheid, energie, bron, licht, leven. En naast Jezus staan Boeddha, Thich Nhat Hanh, Hildegard von Bingen, Arvo Pärt. Ik hoop echt dat zo veel mogelijk mensen in Stap in de stilte een taal herkennen die aanspreekt.

Stap in de stilte. Leg het bij je bed, op tafel, naast je computer, in de wc desnoods. Maar neem dit advies in acht: doe het rustig, doseer, en geniet niet met mate van de stilte! Begin bij het begin.

Marjan Bosch


Marjan Bosch is praktisch theoloog en heeft een praktijk voor stem- en stiltecoaching.

Categorieën

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.