De beste theologische boeken van 2017

20 december 2017

Vandaag publiceerde dagblad Trouw het overzicht van de beste theologische boeken van 2017. De recensenten van theologie wezen elk hun drie favoriete boeken aan. Het vervult ons met trots dat van de tien favorieten er maar liefst vier bij Boekencentrum verschenen. Hieronder het overzicht van de tien beste theologische boeken van 2017.

Het overzicht van de beste theologische boeken van 2017:

#1. Erik Borgman. Leven van wat komt

Het favoriete boek van Wolter Huttinga en een van de favorieten van Sjoerd Mulder. ‘Het is altijd boeiend om te luisteren hoe Erik Borgman pendelt tussen geloof en samenleving,’ schrijft Huttinga. ‘Omarm controleverlies, want het kan het begin zijn van iets nieuws,’ oordeelt Sjoerd Mulder.

Meer informatie

***

 

 

 

#2. Bart Wallet. Christendom en antisemitisme

‘Bijzonder helder en confronterend overzicht van de geschiedenis van het antisemitisme en de beschamende rol van de christelijke kerk daarin, zoals bij monde van kerkvader Chrysostomos en reformator Luther.’ Zo begint Marijke Laurense haar toelichting.

Meer informatie

***

 

 

 

#3. Dr. A. van de Beek. Mijn Vader, uw Vader

‘Ouderwets smullen.’ En: ‘Zeker omdat het boek vol staat met tegendraadse, boeiende en soms ook tenenkrommende ideeën van een creatieve dogmaticus van eigen bodem.’ Aldus de recensent en daar hebben we weinig aan toe te voegen. Wil je kennis maken met auteur en zijn boek, bekijk dan de twee filmpjes elders op Theoblogie.

Meer informatie

***

 

 

 

 
#4. Gijsbert van den Brink. En de aarde bracht voort

‘Van den Brink verdient een grote pluim voor de gewetensvolle en zeer verantwoorde wijze waarop hij zijn nek uitsteekt in dit debat.’ Wolter Huttinga over de theologische bestseller van 2017.

Meer informatie

***

 

 

 

 
#5. Leendert van der Valk. Voudou

Leendert van der Valk ‘ontdekt op een zinderende reis naar de Mississippi, het Caribische gebied, West-Afrika en Zaandam de verborgen religieuze lagen van de zwarte muziek.’ En u bent gewaarschuwd: ja, er zitten ook duivelse rakkers tussen de muzikanten. Een van de favorieten van Marijke Laurense. Dit boek verscheen bij onze collega’s van Atlas Contact.

Meer informatie

***

 

 

 

#6. Frits de Lange. Heilige onrust. Een pelgrimage naar het hart van religie

‘Een ode aan een beter, echter leven, zonder moeten, met de reis als bestemming.’ In zijn nieuwste boek neemt Frits de Lange afscheid van een persoonlijke God en de hemel. Het maakte heftige gevoelens los. Dit boek verscheen bij onze collega’s van Ten Have.

Meer informatie

***

 

 

 

#7. David Dessin. God is een vluchteling

Wat nou vergrijzing in de christelijke kerken? Geen sprake van! ‘Kijk naar de miljoenen-instroom van christelijke migranten en hou rekening met een volledig nieuw christendom.’ Een van drie favorieten van Pauline Weseman.

Meer informatie

***

 

 

 

#8. Kick Bras. Oog in oog. Christelijke mystiek in woord en beeld

In zijn nieuwste boek helpt Kick Bras de lezer om ‘stap voor stap het mystieke geheim uit te pakken.’ Voor liefhebbers van de boeken van Kick Bras goed nieuws: in 2018 verschijnt een nieuw boek van hem over de spiritualiteit van Dietrich Bonhoeffer.

Meer informatie

***

 

 

 

#9. Rowan Williams. God ontmoeten in Paulus

Wolter Huttinga is groot fan van Williams. ‘Ik ken gewoon geen groter en beter theoloog dan Rowan Williams.’ Daar hoeven wij niets aan toe te voegen dan alleen dit nog: ‘Wat hij schrijft is altijd wijs, mild, intelligent en betrokken.’ Ook die laatste zin is trouwens van Huttinga.

Meer informatie

***

 

 

 

 

#10. Alec Ryrie. Het geloof dat de moderne wereld vormgaf

Deze ‘sappige historische studie laat allereerst zien hoe het veelkleurige protestantisme onze moderne tijd fundamenteel heeft beïnvloed, door iedere status quo steeds weer kritisch te bevragen.’ Het laatste boek in dit overzicht en een van de favorieten van Sjoerd Mulder.

Meer informatie

 

 

 

 

Categorieën

Reacties (1)

  • A. Verdonk schreef:

    Jammer dat een boek met veel praktische informatie als OORSPRONKELIJK door dr. M.J, Paul niet in de lijst wordt vermeld.
    Een in bepaalde kringen enigszins discutabel boek als EN DE AARDE BRACHT VOORT door Gijsbert van den Brink staat daarentegen wel vermeld.

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.