Dag 3 – ”De Bijbel heeft humor”

2 december 2014

De meeste mensen denken bij het woordje Bijbel niet direct aan humor. Eerder aan ernstige gezichten. Aan dingen die moeten of die vooral niet mogen. Maar dat je ook grinnikend kunt bijbellezen, komt niet direct bij hen op. Een advies: lees Lucas. Hij heeft humor en dat maakt zijn evangelie extra bijzonder. Neem zijn openingsverhaal: de ontmoeting van de engel Gabriël met de oude priester Zacharias. Zacharias staat het avondgebed te bidden, waarbij de wierook de tempel vult. De bejaarde priester en zijn vrouw Elisabet lijken op Abraham en Sara: het onvruchtbare stel aan wie uiteindelijk een kind en daarmee toekomst wordt geschonken.

‘Je gebed is verhoord!’ zegt Gabriël. Welk gebed? Het gebed om een kind? In huize Avondrood wordt echt niet meer om kinderen gebeden. De hoogbejaarden die hun lange leven door kinderloosheid zijn getroffen, vragen zich op hun 80ste niet meer af of ze nog een kind zullen krijgen. Abraham kan niet zeggen: ‘Ik heb een kind genomen’, zoals dat in onze dagen nogal pedant wordt gezegd. Alsof er iets te nemen valt. Maakt Gabriël dan een grapje? Ja, dat doet hij. Zacharias stond immers te bidden en het gebed bij het avondoffer kunnen we gewoon in het psalmboek vinden:

 

Een psalm van David.

HEER, u roep ik aan, kom mij te hulp,

luister naar mij nu ik tot u roep.

Laat mijn gebed voor u zijn als reukwerk,

mijn geheven handen als een avondoffer.

Zet een wacht voor mijn mond, HEER,

een post voor de deur van mijn lippen.’ (Ps. 141-:1-3)

 

 

‘ Wel’ , zegt Gabriël, ‘ zet jij maar een poosje een wacht voor je lippen. Met andere woorden: houd jij maar eens veertig weken je mond. Je gebed is verhoord.’

Soms ben je door je God met stomheid geslagen.

 

We zijn benieuwd naar uw reactie. Reageer nu via Facebook.

 

Dit blog is geschreven door: Piet van Midden

Dr. Piet van Midden is universitair docent Hebreeuws aan de Universiteit te Tilburg en predikant in de PKN. Naast de reisgids Israël en de Palestijnse gebieden verschenen van zijn hand  o.a. De Groeibijbel en een aantal publicaties over Jozua en over de richters in Israël.

Categorieën

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.