Eerste kerstdag – ”Lucas heeft humor”

25 december 2014

Leuker kunnen we het wel maken, niet gemakkelijker

De Nederlandse belastingdienst is er druk mee om haar profiel wat op te leuken. Er gaat nogal eens iets mis (niet in de laatste plaats door de regelneven en –nichten in Den Haag) en dan moet je je image wat bijspijkeren: ‘Leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker.’

Lucas kan het wel leuker maken. Neem het kerstverhaal. Wij sturen onze kerstkaarten in gezellige envelopjes rond, maar de grote keizer Augustus doet dat in zo’n bekende blauwe envelop: die van de Romeinse belastingdienst. Iedereen van wie verwacht wordt dat hij een paar centen heeft of een stukje vastgoed, moet naar het grondgebied van zijn familie terug. Augustus brengt zo keurig in kaart wat soms al eeuwen uit het zicht was geraakt: ‘Dit land was van jou en ik sla jou erop aan.’ Eigenlijk roept Augustus een jubeljaar uit. Dat is een 50e jaar waarin iedereen terugkrijgt wat hij in de jaren ervoor verloor. Die regel is prachtig en sociaal, maar nooit gepraktiseerd. Want niemand vond en vindt het leuk om zijn verworven kapitaal weer op te geven. Het is bij een ideaal gebleven.

Totdat… niemand minder dan de Romeinse keizer een jubeljaar uitroept! Lucas schrijft het met een glimlach op: makkelijker kan de keizer het niet maken, maar wel veel leuker. Augustus weet zelf niet wat hij doet en hoe hij wordt meegenomen in een groot plan van God: hij haalt zijn hele rijk overhoop om die Ene te registreren: de nieuwe David, in wie iedereen opnieuw beginnen kan. Mooi dat het toch van dat jubeljaar gekomen is.

 

We zijn benieuwd naar uw reactie. Reageer nu via Facebook.

 

Dit blog is geschreven door: Piet van Midden

Dr. Piet van Midden is universitair docent Hebreeuws aan de Universiteit te Tilburg en predikant in de PKN. Naast de reisgids Israël en de Palestijnse gebieden verschenen van zijn hand  o.a. De Groeibijbel en een aantal publicaties over Jozua en over de richters in Israël.

 

 

 

Categorieën

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.