Dag 19 – ”Jozef, een man uit één stuk”

18 december 2014

Jozef een aanrader

`Ze gingen meteen op weg en troffen Maria aan en Jozef en het Kind dat in de voederbak lag.’ /    Lucas 2: 16

 

Wie het Kind van God zoekt, vindt behalve het Kind en Maria ook Jozef. Die man heeft toch wel een ontzettend groot geloof. Het is ook een keuze van de man zelf. Hij mag daar dan wat stil terzijde staan met zijn lantaarntje, maar hij is een mens die duidelijk voor Maria en Jezus gekozen heeft. En daarom is Hij beschikbaar voor haar en voor Hem. Een goeie vraag op weg naar het Kerstfeest lijkt me de vraag: Ben ik dat ook? Beschikbaar voor Jezus en voor zijn moeder Maria, hoe die er anno 2014 in ons land en onze wereld ook uit ziet. Ben ik beschikbaar? Misschien zeggen wij veel vaker iets over God dan Jozef doet, – maar ben je ook zo beschikbaar voor Jezus als deze man? Of ben je alleen beschikbaar zo nu en dan? Even, op zondag, niet te veel vragen, ik heb geen tijd, nu even niet. Aanbidding? Heel mooi, maar we zijn nu met een nieuw huis bezig…en ons sociale leven moeten we ook bijhouden…O ja?

Jozef is een man uit één stuk. Hij is vroom in de echte zin. Dan val je niet constant op, maar je bent wel steeds aanwezig. Bij Maria en het Kind Jezus. Dat is kennelijk het enige licht wat Jozef boeit. Kijk je met de ogen van Jozef naar Jezus, dan weet je je altijd persoonlijk geraakt, en gegrepen, gezien, opgezocht door God. Je stopt even met timmeren, je stopt even met alles. Omdat je een keus moet maken. Jozef heeft dat gedaan en zal het altijd blijven doen. `Komt, laten wij aanbidden!’

Was het voor Jozef makkelijker te geloven in Jezus dan voor ons? Zeg dat niet te snel. Ook voor deze mensen was de geboorte van de Zoon van God een gebeuren vol van bijzondere en vreemde verwarrende aanwezigheid van God. Op een enkel plaatje zie je ook wel eens Jozef met het Kind in zijn armen. Meestal een beetje vragend kijkend. Zoals elke jonge vader, als ze na de geboorte jouw kind in je armen leggen. Dat voelt mooi, maar ook vreemd. Wat moet ik hiermee? Dit wezentje, dat bepaalt van af nu mijn leven? Heeft Jozef ook zoiets gehad?

 

Wat moet ik met Jezus?

Heb je eenmaal het Kind omarmd in een aandrift van geloof, verlangen, liefde van en voor God, omdat God in het Kind van Bethlehem jou zo indringend en liefdevol aankijkt en omarmt, als man, als vader – dan verandert je leven totaal, maar makkelijker wordt het niet. Want je gaat nu leven bij Woorden van God.

`Jozef, houd jij Hem eens even vast.’

` Jozef, zie jij iets aan Hem? Geloof jij dat nu allemaal wat over Hem is gezegd?’

Jozef zal gezegd hebben: `Maria, houd je nu aan wat de engel, wat God je gezegd heeft. Leef niet bij wat je voelt of ziet, maar bij wat je gezegd is door God.’

In dit Kind is God met ons.

 

We zijn benieuwd naar uw tips. Reageer nu via Facebook.

 

Ds Piet de Jong Wijk bij Duurstede en Rotterdam

 

Categorieën

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.