Dag 16 – ”Op Jozef moet je je niet verkijken”

15 december 2014

Kerstfiguur met een lampje

 

`In die tijd kondigde keizer Augustus een decreet af dat alle inwoners van zijn rijk zich moesten laten inschrijven ……Iedereen ging op weg…’ / Lucas 2: 1-4

 

Jozef mag een hoofdrolspeler zijn in de geschiedenis van Christus’ geboorte, – toch moet het iedereen opvallen, dat deze man zich wel heel erg op de achtergrond houdt. Hij is er wel steeds bij, maar in de schaduw ergens achter Maria. Van Maria kennen we een indrukwekkend loflied. Maria moet in de aanloop naar de geboorte een sterk geloof gehad hebben, voor de duvel niet bang. `God is bezig een machtig werk te doen’, had ze gezongen, `heilig is Zijn naam.’ Maria is een flinkerd, een jonge vrouw met een groot vertrouwen op God, ze loopt vooraan als er gedemonstreerd moet worden.

Jozef kennen we zo niet. Van hem geen loflied, niet eens een eenvoudig `prijs de Heer’! Je hoort de man niet één woord hardop zeggen. Niet in Nazareth, als ze op reis moeten. Min of meer opgejaagd door de romeinse bezetter. Het gaat om een volkstelling of een inschrijving, maar wat was het precies? Leuk was het in elk geval niet. Maar Jozef zegt niets, hij windt zich niet op zoals velen toen wel deden. En wij ook al hel snel. Jozef zoekt wat spullen bij elkaar – op een ets van Rembrand zag ik dat hij een zaag en een boortol bij zich had, altijd handig in een asylzoekers centrum – en daar gaat hij al, samen met Maria zijn aanstaande vrouw. Verzet plegen is kennelijk niet zijn ding. Hij is geen lid van Groen Links, al helemaal niet van de SP, zeg maar: anders dan de evangelist Lucas zelf. Hij lijkt een mens die zich snel voegt, voor ons gevoel misschien wel veel te snel. Mogelijk. Maar hij heeft zorg om Maria. Hij is trouw en dapper. Verkijk je niet op type Jozef.

Iedereen die enig aangifte moest doen ging op reis, volgens Lucas. Dus ook Jozef. Dat woordje `ook’ is in de NBV weggevallen. ( NBG `Ook Jozef trok op…..) Jammer, want dat woordje `ook’ lijkt de man helemaal te typeren. Ook Jozef! Jozef is een ook-type. Je hebt ik-typen. Die zeggen steeds: `Ik ga dit of ik ga dat doen, en ik…. En weet je wat ik vind?’ En je hebt ook-typen. Die zeggen steeds: `Ik denk dat ik dat ook maar doe.’ En: `Dat denk ik eigenlijk ook..’ Of ze zeggen bij alles: Klopt, klopt! Is Jozef een ook-type? Een makkelijke meeloper?

Een beetje verlegen stille man, denk je al gauw. Op veel afbeeldingen van de geboorte van Christus staat hij aan de kant met een stallantaarn wat overbodig licht te geven. Wat is die man eigenlijk voor kerstfiguur? Maar op Jozef moet je je niet verkijken. Al hoor je hem niets zeggen, hij is geen simpele sukkel. Jozef is ongelooflijk trouw. Dat hij ook optrok, – daarin zit iets van overmacht. Maria was zwanger. Dan ben je niet in omstandigheden op straat actie te gaan voeren. Jozef volgt zijn eerste verantwoordelijkheid voor Maria en het Kind dat zij verwacht. Die laat hij zwaarder wegen dan zijn baan of zijn betrokkenheid bij een politieke partij of beweging. Dat zouden meer mannen moeten doen. Met Kerst en heel het jaar door.

 

We zijn benieuwd naar uw tips. Reageer nu via Facebook.

 

Ds Piet de Jong Wijk bij Duurstede en Rotterdam

Categorieën

Boekenwereld
Voor de verkoop van onze producten werken wij samen met boekenwereld. Hierdoor bestel je betrouwbaar en gemakkelijk bij een online boekenwinkel die in bezit is van het keurmerk van de Thuiswinkel. Hier vind je meer informatie of veelgestelde vragen over het bestellen bij boekenwereld.