‘Depressie is een containerbegrip.Het betekent van alles en daardoor betekent het ook helemaal niets.’

Antoine Bodar is ’s lands bekendste priester en een even geliefde als verguisde gast in televisieprogramma’s: zelden verlegen om een mening, altijd bereid om een lastig
standpunt te verdedigen. Minder bekend is het dat hij, net als velen, kampt met terugkerende perioden van depressie. Een priester die weet wat het is om dood te willen en daarover openlijk spreekt: dat is niet alledaags. Hij ging erover in gesprek met journalist Nels Fahner en deze maand verscheen het boek: Droef gemoed.

Hij loopt er eerlijk gezegd ook niet zo mee te koop. Bodar schreef in de zomer van 2001 vanuit Rome wel enkele stukken over dit onderwerp in het Katholiek Nieuwsblad. En in oktober 2015 praatte hij er over, in het KRO-programma De Wandeling. Het gesprek ging over de verleiding om een eind aan je leven te maken en over de strijd tegen destructieve gedachten als ‘ik kan er beter niet zijn dan wel’.

Het zijn gedachten die Bodar maar al te goed kent.Tweemaal in zijn leven werd de situatie onhoudbaar. Eenmaal probeerde hij zich van het leven te beroven. Kortom, hij kent de problematiek van binnenuit.

Droef gemoed is geen handboek tegen depressie, maar een verzameling gesprekken die een voorzichtige schets geven van de bronnen waar Bodar uit put. Zo komen verschillende thema’s aan bod. Van de troost van vriendschap tot de troost van het geloof en van de kunst. Bodar zou zichzelf niet zijn als er niet her en der ook wat maatschappijkritiek tussen de regels door te vinden zou zijn.

Naar aanleiding van Droef gemoed ging Antoine Bodar in het programma De Verwondering in gesprek met Annemiek Schrijver. Heeft u de uitzending gemist of wilt u het gesprek alsnog bekijken, klik dan hier.

N.a.v. Droef gemoed / Antoine Bodar / Uitgeverij Meinema / als paperback en als e-book

Meer boeken van Antoine Bodar:

[huge_it_portfolio id=”10″]